Špajza 21. studenoga 2014.

Rizling Enjingi

Rizling Enjingi
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
To je vino za sljubljivanje u dvoje, ali s nekim doista vrlo dragim. Tako su Rajnski rizling kasne berbe 2007. Ivana Enjingija opisali ocjenjivači Vinskih zvijezda. Dodali su da je riječ o sjajnom, velikom vinu bogatog mierisa i kompleksnog punog okusa u kojem se uživa u svakoj kapi, a unatoč zrelim godinama još je vrlo živo.

Lijepe riječi popratile su i primjerene ocjene pa je vino osvojilo pet zvjezdica. Posebno veseli njegova cijena. Butelja u Vrutku stoji 57 kuna što je za tako dobro vino iznimno povoljno. Ivan Enjingi poznat je po zrelim i punim bijelim vinima. Često imaju vrlo visoke, ali odlično uklopljene alkohole. I ovaj rizling ima 14,3 posto, ali to ne smeta okusu.

Riječ je o polusuhom vinu kojem i neprovreli šećer ne daje toliko slatkoće, koliko daje slasti. Slično mu je, podjednako raskošno vino, i Graševina kasne berbe 2007., a i njegovo najpoznatije vino Venje, mješavina kasnih, a ponekad i izbornih berbi rizlinga, sauvignona, traminca, sivog pinota i graševine iz vinograda po kojem je dobilo i ime, u pravilu ima više od 14 posto alkohola. Radi ga samo najboljim godinama, sad je na tržištu 2007., a berbi prije te, koju i sam Enjingi naziva najboljim vinom koje je ikad napravio, prodaja još nije počela. Vjerojatno ni neće jer Enjingi kaže da tom vinu, kao i Crnom pinotu 2006., ne može odrediti cijenu koju zaslužuju, a za manje ga ne želi prodati. Radije će ih popiti s prijateljima.

Inače, prvo Enjingijevo Venje, berbu 1998., Decanter je 2004. proglasio svjetskim prvakom među bijelim vinima koja stoje do 10 funta. Osebujni Kutjevčanin prvi je privatni vinar koji je u Hrvatskoj, još za vrijeme bivše države, punio vina u butelje, a prvi je imao i ekološku markicu na svojim buteljama. Ponosan je što tridesetak godina pod svoje trsove nije bacio ni grama umjetnih gnojiva niti ih je poprskao kemijskim zaštitnim sredstvima. Ima čak i stado od 200­tinjak goveda koja slobodno šeću pašnjacima kako bi bio siguran da će tlo prihranjivati sasvim prirodnim stajskim gnojivom.

Sve to ne bi bilo dovoljno za velika vina poput Enjingijevih da se u svakom njegovom koraku vinogradom ili podrumom ne vidi ljubav prema tom poslu. I ta se ljubav osjeti u vinima. Zato i jesu najbolja kad se sljube udvoje.

 

 

 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.