Meke rolice možete puniti nadjevima po želji, pa smo se mi ovog puta odlučili za aromatični nadjev od tune. Umaku od rajčice dodali smo omiljene začine i maslinovo ulje, po tijestu rasporedili tunu te sve zajedno zarolali u veliku roladu. S tunom se idealno slažu luk i kukuruz, pa svakako razmislite o dodavanju i ovih, ali i drugih, vama omiljenih sastojaka.
Tajna pripreme mekanih rolica krije se u dobroj dozi maslaca i jajima, pa svakako pripazite da u hladnjaku imate sve sastojke, kako bi rolice bile meke i slasne čak i dan nakon pečenja.
Na kraju, rolicama je kod pečenja potrebno dati dovoljno prostora kako bi se mogle udvostručiti, spojiti jedna s drugom i stvoriti divan krušni specijalitet nakon kojeg preostaje još samo polizati prste.
Rolice, naravno, možete pripremati i s drugim dodacima po želji. U kombinaciju ubacite pršut, šunku, različite vrste sireva ili pak rolice premažite maslacem i češnjakom i pospite ribanim parmezanom te poslužite kao dodatak mesnim platama ili raskošnom nedjeljom ručku.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 500 g bijelog brašna
- 250 ml toplog mlijeka
- 100 g maslaca
- 3 žlice ulja
- 2 jaja
- 20 g svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žlica soli
Za nadjev:
- 1 šalica umaka od rajčice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 konzerva tune
- 100 g topljivog sira (cheddar, gouda...)
- Bosiljak i origano
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- U toplo mlijeko dodajte kvasac i šećer, pomiješajte i pustite da se diže oko 15 minuta.
- U posudu stavite brašno i mješavinu mlijeka, kvasca i šećera, otopljeni maslac i ulje, pa zamijesite tijesto. Na kraju dodajte sol i mijesite još malo dok ne dobijete lijepo oblikovanu kuglu. Premažite s još malo ulja i pustite da se diže barem sat vremena.
- Nakon sat vremena tijesto premijesite i podijelite u dvije kugle. Pustite da se diže pola sata, pa razvaljajte kugle jednu po jednu.
- Na razvaljano tijesto dodajte umak od rajčice koji ste začinili origanom, bosiljkom i češnjakom, soli i paprom.
- Tunu rasporedite po cijeloj površini tijesta.
- Od tijesta napravite roladu, a zatim je režite na kolutiće i posložite u kalup za pečenje. Neka između svakog kolutića ostane malo mjesta kako bi tijesto još moglo narasti.
- Isto ponovite i s ostatkom tijesta.
- Prije pečenja rolice poprskajte maslinovim uljem.
- Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta do pola sata.
Dobar tek!