Zbog teksture, oblika i okusa koji odlično podnose veće temperature, hladno lišće rikole može se staviti u fritaju ili rižoto, dodati tjestenini ili krumpir salati. Možete je poslužiti kao ukras sočnom odresku, posebno bifteku, ali i ribljem fileu.
Ova divlja salata dobra je i sama uz nekoliko kapi limunovog soka i maslinovog ulja. Možete je ubaciti u juhe, mesna i rbilja jela s roštilja, dodati jelima od divljači u kombinaciji s pinjolima. Napravite pesto od rikole, idealan za bruschette i slane krekere, ali i kao dodatak purećim medaljonima. Od nje možete pripremati razne umake, primjerice sa cherry rajčicama, mljevenim bademima, češnjakom, ribancem i maslinovim uljem koji super paše uz pržene mesne okruglice.
Sitno naribajte sir i nasjeckajte masline i rikolu. Ispecite komade piletine na ulju pa ih posipajte pripremljenom mješavinom. Listovi rikole zahvalni su za nadjeve kod pripreme punjene tjestenine, raviola, savijača i palačinki. Dobro će se uklopiti i u nadjevu za mesne štruce i pečenke. Odlična je u kombinaciji s mozzarellom, rajčicama i pršutom, a često se s njom priprema i rižoto. Zeleni rižot s rikolom možete pred kraj oplemeniti komadima pršuta i sušenih rajčica, a odlična kombinacija je rižoto sa sipama i rikolom. Listove umiješajte u umake za tjesteninu i njoke.
Dodajte rikolu ploškama mladog krumpira i začinite salatu dresingom od orahova ulja i aromatičnog octa. Ubacite je u sendviče i druge zalogaje. Umiješajte bijeli umak od vrhnja s aromatičnim biljem i poslužite gyros na mediteranski način.