Špajza 19. siječnja 2016.

Samoborska pivovara Razum: Nova meka pivopija!

piva
1/7
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Na mjestu starog samoborskog Sport caffea pred dvije je godine izniknula – pivovara. Franjo Razum, vlasnik i pivski majstor danas ponosno stoji iza sva svoja četiri piva koja redovno nosi na sve festivale malih i zanatskih pivovara širom Lijepe naše. A nije da ih nema, hvala pivskim nebesima...

Na jednom od njih, tako je njegovo pivo potpuno iznenađujuće odnijelo pobjedu ispred favorita – Medvedgrada i Zmajskog Alea.

Riječko je Beeranje tako dobilo prvog pobjednika po glasovima publike, a Razum postao poznat u ušima i nepcima svih domaćih i stranih pivopija.

Pivovara je smještena u podrumu obiteljske kuće u ulici Matije Gupca, u prizemlju je pivnica, dok obitelj živi na katu. Franjo Razum slobodno vrijeme troši guštajući na ogromnom quadu, ali kad vari pivo – totalno je ozbiljan. Zanat je izučio u Slovačkoj, odakle mu je i stigla milijun kuna vrijedno postrojenje u kojem mjesečno skuha do 3.000 litara nektara na bazi ječmenog slada.

Razum | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Podrum je divan, skockan poput Spužve Boba, sve je pri ruci, a najviše nas dojmi pivovod – cijevi koje tjeraju pivo gore na bačvu! Divotica...

Ovaj ponosan Samoborac za svoja piva koristi nešto manje hmelja (Aurora i Styrian Gold), slad iz Austrije, a kvasac je majstorija profesora Šanteka s PBF-a. Uz pobjedu na Beeranju, zapažena uloga je postignuta i na Kobaja festu, u Novoj Gradiški i Katarinskom sajmu – možda i zbog Stjepanovih originalnih lederhozni...

Sama pivnica je još dijelom sportski kafić, ali pivo ne može biti svježije, pa pokoji dres na zidu nikako ne može smetati. Dapače, ako volite pub uz prijenos utakmica, ovo je mjesto za vas!

Trenutno su u razumu na lageru četiri vrste piva, i to sve – lageri. Vilenak je svijetlo pivo jačine 5,8% vol. alc., Coprnica, crveno pivo sa 7,3%, Norc, tamno pivo 5,3% te zadnje, sezonsko Božićno pivo koje ima 6,8% volumnog udjela alkohola. Coprnica je idealna za žene zbog jačine i smanjene gorčine, Norc klasični crnjak za uz jača jela, dok je perjanica, Vilenak, svijetli lager zakašnjelog aftertastea. Cijena je sitnica, 12 kn pola litre, kilometar i pol od centra Samobora.

Trenutno nema hrane, ali će je sigurno biti do ljeta, obećava majstor pivar, pa okrećemo još jednu rundu i nastavljamo s pričom kako Hrvatska stvarno treba ovakvih mjesta za ćaskanje uz domaće pivce.

Uglavnom, umjesto zaključka - ljubitelji laganog, svježeg piva s više slada – vrijeme je da otkrijete Samoborsku pivovaru Razum! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.