Špajza Gastro zvijezda 07. studenoga 2022.

Sandra Rončević: O slanom i slatkom donosi jela koja 'imaju priču i griju dušu'

foto: O slatkom i slanom: o svemu

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Food blogerica Sandra Rončević sa svojim blogom O slanom & slatkom: o svemu ušla je u finale izbora za Gastro zvijezdu u kategoriji Tradicionalna kuhinja. Njezini recepti - i slani i slatki - već se prenose s generacije na generaciju

Sandra Rončević je prije desetak godina pokrenula FB stranicu "O slanom & slatkom: o svemu", te godinu dana kasnije i blog, a tijekom godina postala je jedna od food blogerica čijoj se riječi (pisanoj ili izgovorenoj, podjednako) najviše vjeruje.

“Najtočnije bi bilo da o gastronomskim temama i receptima na raznim platformama i portalima raspredam još od 2008. godine. Instagram je došao nekako prirodno (pokrenula sam ga prvo kao osobni profil, ali ga vrlo brzo povezala s mojom gastro pričom), kao nadogradnju jer sam već imala formiranu publiku koja je i na Instagramu htjela iće i piće. Puno ića i pića i novih divnih fotografija i recepata“, objašnjava.

A zašto sve to? Zbog velike ljubavi prema gastronomiji, fotografiji i pisanoj riječi - sve sam svoje ljubavi objedinila na jednom mjestu koje se zove "O slanom & slatkom: o svemu."

Recepti koji odobravaju sve mame

I dok su drugi uglavnom pisali o novim egzotičnim jelima i začinima, Sandra je kao prvi recept na blogu objavila recept za najobičnije punjene paprike! Bio je to recept za svakoga tko je upute za kuhanje punjenih paprika dobio u odokativnim mjerama jer je (konačno) imao sve sastojke do u gram. I odobrile su ga mnoge mame, a znamo koliko je to važno!

Na pitanje koja jela obožavaju njezini ukućani, a koja pratitelji bloga odgovara: "Kod mene je prava svaštara. Ja sam mediteransko-bliskoistočni tip, kuham jela koja mirišu i na Levant i na Toskanu, u kojoj sam provela puno prekrasnih dana, pa se kod nas doma jede i zagaravljeni patlidžan u baba ganoushu i slaninica iz Slavonije, kao i kiselo zelje i grah koje nam pošalje moja mama iz mrežničkog kraja. Tako da mogu reći da i moji pratitelji, kao i mi doma obožavamo ista jela. Nebitno koja su, bitno je da imaju priču, da griju dušu!“

Sandrina priča na društvenim mrežama je rasla organski. Kako su mreže uvijek bile mjesto nekog njezinog zadovoljstva, pa su i sad kad su skoro prerasle u posao, tako se nekako događao i rast broja pratitelja.

"Kad ima više novog, zanimljivog sadržaja, ima i više pratitelja. Broj pratitelja raste iz dana u dan, a ja se veselim svakome od njih. Da, s pratiteljima imam redovitu interakciju i kroz komentare i kroz direktne poruke, to mi je jako važno i stvarno se trudim svakome odgovoriti (iako, često je to nemoguće jer život ima svoje planove koji se razlikuju od Instagrama). Da samo znate koliko sam tutoriala za pečenje kruha s prirodnim kvasom, tzv. sourdough kruha odradila kroz inboxe,“ objašnjava nam kroz smijeh.

Sebi za gušt, kada pronađe malo slobodnog vremena, najradije kuha - dobar rižoto. Kad kaže dobar, misli na rižoto koji je tehnički dobro pripremljen, poštujući sva pravila i korake koji su ključni u njegovoj pripremi.

"Recimo, kad sam gladna i kad mi se jede nešto utješno i toplo, bez obzira na to koliko bila gladna, ja kuham rižoto. Doma uvijek imam riže (Vialone nano ili Carnaroli), vina i temeljca, ako ne svježeg, onda zamrznutog. Treba mi još malo ljutike, koji režanj češnjaka, par grančica timijana, kocka maslaca i komad sira, malo crvenog papra i evo već odlične baze za rižoto. Obožavam rižoto s vrganjima, kao i onaj s trevizanskim radičem. S druge strane, obožavam raditi kruh i focacciu, i to s prirodnim kvasom, no o tome ćemo možda neki drugi put jer to je priča o ljubavi, učenju i strpljenju koja svakako zaslužuje svoju odvojenu priču“, otkriva nam.

 | Author:

Što očekuje od snimanja za Gastro zvijezdu?

Iako više voli biti iza objektiva i snimanja joj nikad nisu nešto u čemu se osjeća 'kao riba u vodi', snimanju za Gastro zvijezdu jako se razveselila, a posebno novim pričama, druženju, smijehu, kušanju jela, kuckanju čašama... Na koncu, otkriva nam kako u kuhinji ne može bez maslinovog ulja, maslaca i dobrog komada sira… i za'atara, češnjaka. "I slaninice, o da, bez slaninice, ja sam vam onaj tipični slani tip koji će se u svom najslađem oksimoronu zasladiti slaninicom... okej, i kulenom (prava sam slavonska snaha)“, dodaje sa smijehom.

Jedan recept koji svatko mora znati napraviti, po njezinu mišljenju, jest – prava, domaća, bistra juha - onako sa zagaravljenim lukom, puno korjenastog povrća i domaćim, tankim, vrckavim rezancima koji bježe iz žlice!

Svoju kuhinju opisuje kao - nakrcanu! (smijeh) "Što se tiče samog kuhanja, volim razne kuhinje svijeta. Kako rekoh, kod mene nekako najviše prevladava mediteranski štih; ima tu svega pomalo, od priča i recepata iz talijanske i francuske kuhinje, preko tradicionalnih domaćih zalogaja pa sve do kuhinja Turske, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Moji su recepti u najmanju ruku šaroliki, tako bih ih opisala. Prevladava više slano, nego slatko, iako ni dobroj torti neću reći ne. Inspiraciju crpim iz namirnica koje nađem na tržnicama, volim pratiti prirodni ciklus i sezonalnost jer baš svaka sezona ima svoje namirnice kojima se iznova radujem", objašnjava.

Na pitanje koji joj je najdraži trenutak u blogerskoj karijeri, odgovara: "Otkako sam prisutna na mrežama, bilo je toliko divnih trenutaka o kojima nisam ni sanjala kad sam pokretala blog; od prekrasnih komentara mojih pratitelja, od uzbuđenja i slanja fotografija jela pripremljenih po mojim receptima, i to od ljudi koji nikad dotad nisu ništa konkretnije skuhali u životu pa sve do prekrasnih osvrta na moju kuharicu "Mrvu ovog, zeru onog" koju sam izdala 2020. godine i ovom prilikom bih se još jednom zahvalila svima onima koju su ju kupili, koji ju iznova ponovo kupuju kako bi ju poklonili dragim ljudima za rođendane, vjenčanja, razne obljetnice ili samo zato što vjeruju da ju njihovi najdraži baš moraju udomiti u svojoj kuhinji. Hvala vam, ljudi, prekrasni ste! Jer u pravilu ti u životu ne treba puno, kad imaš mrvu ovog, zeru onog, imaš sve....“

Ako voliš tradicionalnu hranu ili jednostavno isprobati bilo koji slani i(li) slatki recept, inspiraciju potraži na blogu O slanom i slatkom: o svemu!

Partner projekta u kategoriji Tradicionalna kuhinja je Metro.

Sandru Rončević i O slanom i slatkom: o svemu možeš podržati svojim glasom ovdje!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.