Glavna tema mnogih razgovora ovih dana svakako je inauguracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Bez obzira bi li isti bio i vaš odabir ili biste ga zaobišli u širokom luku, činjenica jest da sve što taj čovjek napravi, instantno postaje vijest.
Njegova inauguracija nije bila iznimka. Od misteriozne plave kutije do raskošnih haljina, pričalo se o svemu. No nas je, kao prave ljubitelje dobre hrane, najviše zanimao - inauguracijski meni.
Izbor jela nije nas osobito iznenadio, sve su to nekako tipična, elitna jela. Pomalo dosadna, s premalo iznenađenja, upravo suprotno od Trumpova djelovanja.
Za predjelo Trumpov tim odabrao je jastoga iz Mainea i kozice u umaku od šafrana s crumbleom od kikirikija. Glavno se jelo sastojalo od grilane Seven Hils Angus govedine s crnom čokoladom, jusom od smreke i gratiniranim krumpirom, a desert je bio klasični čokoladni souffle sa sladoledom od višnje i vanilije.
Pomalo bazično, zar ne? Svako je jelo, naravno, bilo popraćeno vrhunskim vinima poput Delicato Black Stallion Cabernet Sauvignona iz 2012. godine koji je proizveden u ograničenoj seriji.
Za razliku od njega, Obamin inauguracijski meni iz 2009. godine bio je nešto promišljeniji, a samim time i zanimljiviji, kako uzvanicima, tako i nama, slučajnim promatračima. Sastojao se od brudeta od jakovskih kapica, kozica, jastoga i crnog bakalara pečenog u tijestu, pečenog fazana i pačjih prsa s chutneyem od višanja, slatkim krumpirom, šparogama, mrkvom, prokulicama i mahunama. Za desert goste je iznenadio američkim klasikom na neki novi način - tortom od jabuke i cimeta s glazurom od slatkog vrhnja.