Finalisti Gastro zvijezde u kategoriji Slastice dobili su zadatak napraviti blondies ili brownies sa sezonskim sastojcima. Andrea Cukrov, autorica bloga Cukar i jedna od najdugovječnijih blogerica na domaćoj sceni, popravila nam je dug i naporan dan sezonskim blondies s jabukom, cimetom i pekan orasima.
Riječ je o sočnom, ugodno slatkom i vrlo aromatičnom kolaču čija priprema traje otprilike 45 minuta - s pečenjem. Recept te čeka u nastavu, ali najprije posjeti stranicu Gastro zvijezde i nagradi Andreu svojim glasom.
Sastojci:
- 160 g maslaca
- 140 g pirea/maslaca od jabuka
- 300 g smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 1 mahuna vanilije, ostrugana
- 280 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žličice cimet
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
- 2 jabuke, crvene
- 50 g pekan oraha
Za glazuru:
- 3 žlice maslaca
- 3 žlice javorovog sirupa
- 150 g šećera u prahu
- ½ žličice cimeta
- prstohvat soli
Priprema:
- Maslac stavi u lonac debljeg dna pa ga rastopi nad laganom vatrom. Pusti ga da se lagano kuha dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga makni s vatre.
- Dodaj pire od jabuka i 250 g smeđeg šećera, dobro promiješaj i ostavi pet minuta da se ohladi.
- Sada umiješaj jaja, vaniliju, brašno, prašak za pecivo, žličicu cimeta, muškatni oraščić i prstohvat soli.
- Sve promiješaj tako da se sastojci prožmu, ali nemoj pretjerivati s miješanjem.
- Dobivenu smjesu rasporedi u dublji lim za pečenje (dimenzija cca 20x30 cm) koji si obložila papirom za pečenje.
- Jabuke operi, oguli ih, ako želiš, i nareži ih na kockice. Orahe grubo nasjeckaj.
- U zdjeli pomiješajte kockice jabuka i orahe s preostalim šećerom i cimetom.
- Rasporedi ovako pripremljene jabuke na smjesu za kolač.
- Peci sve u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
- Pečeni kolač izvadi iz pećnice i ostavi ga da se malo ohladi, a za to vrijeme pripremi glazuru.
- Za glazuru: Maslac stavi u lonac debljeg dna pa ga rastopi nad laganom vatrom. Pusti ga da se lagano kuha dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga maknite s vatre.
- Makni s vatre i umiješaj javorov sirup, šećer u prahu, cimet i sol. Ovom glazurom prošaraj pečeni kolač.
Nareži na prutiće i posluži. I ne zaboravi glasati za Andreju na https://gastrozvijezda.24sata.hr/!