Špajza Gastro zvijezda 29. studenoga 2020.

Sezonske kocke s jabukama, orasima i cimetom

foto: Borna Filić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj recept za jesenske blondies ne smiješ propustiti!

Finalisti Gastro zvijezde u kategoriji Slastice dobili su zadatak napraviti blondies ili brownies sa sezonskim sastojcima. Andrea Cukrov, autorica bloga Cukar i jedna od najdugovječnijih blogerica na domaćoj sceni, popravila nam je dug i naporan dan sezonskim blondies s jabukom, cimetom i pekan orasima.

Riječ je o sočnom, ugodno slatkom i vrlo aromatičnom kolaču čija priprema traje otprilike 45 minuta - s pečenjem. Recept te čeka u nastavu, ali najprije posjeti stranicu Gastro zvijezde i nagradi Andreu svojim glasom. 

 | Author: Borna Filić/PIXSELL foto: Borna Filić/PIXSELL

Sastojci:

  • 160 g maslaca 
  • 140 g pirea/maslaca od jabuka 
  • 300 g smeđeg šećera
  • 2 velika jaja
  • 1 mahuna vanilije, ostrugana
  • 280 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice cimet 
  • ¼ žličice muškatnog oraščića 
  • prstohvat soli 
  • 2 jabuke, crvene 
  • 50 g pekan oraha

Za glazuru: 

  • 3 žlice maslaca
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 150 g šećera u prahu
  • ½ žličice cimeta 
  • prstohvat soli 

 

Možda vas zanima... Andreine nam slastice redovito zaslade dan Špajza

 

Priprema:

  1. Maslac stavi u lonac debljeg dna pa ga rastopi nad laganom vatrom. Pusti ga da se lagano kuha dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga makni s vatre. 
  2. Dodaj pire od jabuka i 250 g smeđeg šećera, dobro promiješaj i ostavi pet minuta da se ohladi. 
  3. Sada umiješaj jaja, vaniliju, brašno, prašak za pecivo, žličicu cimeta, muškatni oraščić i prstohvat soli. 
  4. Sve promiješaj tako da se sastojci prožmu, ali nemoj pretjerivati s miješanjem. 
  5. Dobivenu smjesu rasporedi u dublji lim za pečenje (dimenzija cca 20x30 cm) koji si obložila papirom za pečenje. 
  6. Jabuke operi, oguli ih, ako želiš, i nareži ih na kockice. Orahe grubo nasjeckaj. 
  7. U zdjeli pomiješajte kockice jabuka i orahe s preostalim šećerom i cimetom. 
  8. Rasporedi ovako pripremljene jabuke na smjesu za kolač. 
  9. Peci sve u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. 
  10. Pečeni kolač izvadi iz pećnice i ostavi ga da se malo ohladi, a za to vrijeme pripremi glazuru. 
  11. Za glazuru: Maslac stavi u lonac debljeg dna pa ga rastopi nad laganom vatrom. Pusti ga da se lagano kuha dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga maknite s vatre.
  12. Makni s vatre i umiješaj javorov sirup, šećer u prahu, cimet i sol. Ovom glazurom prošaraj pečeni kolač. 

Nareži na prutiće i posluži. I ne zaboravi glasati za Andreju na https://gastrozvijezda.24sata.hr/!

 | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.