Špajza 04. listopada 2017.

Sezonske radosti: Slane interpretacije kruške

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Od zdravih slatkiša do ekskluzivnih jela, kruška nas prati od početka ljeta sve do hladnih jesenskih dana, a s obzirom na to da je vrlo zahvalno voće, može se uz nekoliko jednostavnih trikova spremiti i za zimske specijalitete.

Kruške su svoju kulinarsku popularnost sačuvale od davnina. Uz jabuku i dunju pripadaju porodici ruža, uzgajaju se već stoljećima i klasično je europsko voće koje se često pripremalo i na kraljevskim trpezama.

Zahvaljujući visokoj razini prirodnog šećera, kruška je svakako idealna zdrava inačica za sve sladokusce kojima je teško odoljeti primamljivim slasticama.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Upravo si tako dan možete zasladiti laganim smoothiejem ili frapeom s kruškom, a uz nju odlično odgovaraju banane i bobičasto voće, poput kupina i borovnica, ili ako ste možda više za osvježavajuću verziju, spojite krušku, mrkvu i đumbir.

Za zdrave ručkove kruška je idealna pratiteljica laganih salata, a nenadmašna je u uparivanju sa sirevima. Slatkim okusom i mekanom teksturom slaže se s jačim okusima te je tako možete pripremiti s rikolom, orašastim plodovima i tvrdim odležanim sirevima bilo od ovčjeg ili kozjeg mlijeka.

Slatki okusi kruške odlično pristaju i s mesom od divljači, piletine, patke ili ribe. Kruška se uz mesna jela može poslužiti kao prilog, npr., pripremana na roštilju ili se može peći u pećnici s mesom. Osim što će mesu dati jedinstvenu aromu, ona će spriječiti sušenje i pomoći stvaranju mekane teksture mesa.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

U najpoznatijem paškom restoranu i jednom od najboljih hrvatskih restorana, koji je ujedno član prestižne udruge JRE, restoranu Boškinac, vlasnik Boris Šuljić sa šefom kuhinje Matijom Bregešom u jelovnicima neprestano prenose inspiraciju koju pronalaze u lokalnim namirnicama. A kako se kruška pronašla na njihovu jelovniku, objasnio nam je šef kuhinje.

- Specifičan okus domaćeg pijetla, pivca, željeli smo ublažiti voćem te isto tako neutralizirati masnoću batka i zabatka. U tu kombinaciju idealno nam se uklopila kruška od koje pripremamo gel - govori.

Za klasične mediteranske kombinacije kruška se opet pokazala kao često pripremano voće. U splitskom restoranu Đir vlasnik restorana Vicko Majić podijelio je s nama njihov recept za tartar od tune.

- Za tartar od tune koriste se najbolji komadi divlje ulovljene i svježe tune. Prvo se tuna ručno nasjecka na kockice, zatim kruška i kapula, te se sve to zajedno izmiješa u smjesu u koju se nadoda maslinova ulja i limunova soka. Kada je sve gotovo, pusti se da odleži u hladnjaku kratko vrijeme te se servira. Mi je poslužujemo s kremastim bijelim umakom od češnjaka. Priprema tartara od tune traje najviše 30 minuta, a pripremamo ga uvijek po narudžbi kako bismo ga gostu servirali svježeg - ističe.

Slasne kruške ne pripremaju se samo uz morsku ribu nego i uz riječnu. U restoranu karlovačkog hotela Korana Srakovčić karameliziranu krušku često pripremaju, a uz što, više nam je otkrila Ivana Poljak.

- Jela s kruškama pripremamo tijekom cijele godine, ali za naše glavne specijalitete u sezoni najčešće upotrebljavamo sortu abata koju naši kuhari karameliziraju prema standardnoj recepturi te je kao prilog serviramo uz file pastrve ili biftek. Kruška se poslužuje narezana na ploške i odlično odgovara ovim kombinacijama – kaže Ivana.

Kako bismo se za kraj ipak zasladili, donosimo vam svjetski poznati desert kruške u crnom vinu koji pripremaju u splitskom Điru.

- Oguljena kruška prvo se kuha u crnom vinu, najčešće upotrebljavamo sortu merlot. U vino nadodamo klinčić, šećer, malo soka od maraske i limun. Kada se kruška ohladi, serviramo je uz slatko tučeno vrhnje – opisuje nam svoj proces pripremanja vodstvo splitskog Đira.

Pratite nas i na Facebooku. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.