Špajza 26. rujna 2018.

Šipun vina - autohtone primorske sorte i fini primorski sirevi

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Abeceda finih zalogaja u suradnji sa zagrebačkim prvim vinskim barom Basementom u projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je 19.9.2018. vinariju ŠIPUN iz Vrbnika na otoku Krku.

Na degustaciji u Basementu kušana su sljedeća vina uz prigodne zalogaje:

  • Žlahtina 2017 & mladi kravlji sir
  • Trojišćina 2017 & pršut
  • Sansigot 2016 & težački kravlji sir
  • Sansigot 2015 & dinarski mješani sir
  • Cuvée Šipun (cabernet sauvignin, merlot, petit verdot) 2015 & krčki ovjčji sir
  • Vrbnički kolač Presnec

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Obitelj Dobrinčić iz Vrbnika na otoku Krku vinogradarstvom se bavi nekoliko generacija, a rasadničarstvo i proizvodnja vina novijeg su datuma. Uz žlahtinu, tipičnu i poznatu za vrbnički kraj, svoje je vrijeme Ivica Dobrinčić, vlasnik vinarije Šipun, posvetio i drugim autohtonim sortama rodnoga kraja, istražujući i radeći petnaestak godina na sorti sansigot i odnedavna posvetivši se i dignuvši „iz mrtvih“ i sortu trojišćinu, podrijetlom s otoka Suska. Ovo je bilo prvo zagrebačko službeno predstavljanje trojišćine u svojoj ružičastoj haljinici sezone 2017.

Na degustaciji je vinar Ivica Dobrinčić ispričao kako je počela njegova ljubav i strast prema lozi, koliko treba znanja i požrtvovnosti za stvoriti vino. Zanimljiva je bila priča o potrazi za starim lozama sansigota 2003. na Krku. Tada je pok. gospodin Žic u svom vinogradu različitih sorti na Puntarskoj Krasi, usred zime, u veljači na ogoljeloj lozi (bez lišća, bez grožđa) prepoznavao loze sansigota, a Ivica je za njim hodao, orezivao plemke iz vinograda, i poslije cijepljenjem razmnožavao dok nije stvorio vlastiti vinograd. S obzirom na mali broj loza – vinogarad se stvarao nekoliko godina.

Važan je čimbenik u priči o sansigotu i trojišćini bio vlč Žic te gospodin Anton Tarabokija, Ivičin vodič po Susku, koji mu je pokazao stare vinograde gdje su bile te sorte. Nakon iznimnoga rada i istraživanja, danas je Sansigot Šipun lijepo i posebno vino, voćnih aroma, srednjeg tijela, nježnih alkohola i ugodne trajnosti, zanimljivo za gastronomske izazove.

Na tržištu je berba 2015., ali i 2016. već se sprema na svoj put u bocu, a za ovu je prigodu bila natočena iz bačve. Neki od uzvanika već su rezervirali svoje kartone berbe 2016. jer su i sada osjetili potencijal ovoga vina.

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

Trojišćina Šipun nježno je i svježe ružičasto vino, voćnih aroma lubenice, breske i maline te lijepe trajnosti, idealno za aperitiv, ali prati i krčki pršut, salate s morskim plodovima, pržene inćune.

Nakon zanimljivih i posebnih autohtonih vina Primorja, iznenađenje iz podruma Šipun bio je novitet koji će još barem dvije godine čekati da nam dođe u čašu - bordoški cuvée krčkoga tla (cabernet sauvignon, merlot i petit verdot) odležan u slavonskim i francuskim barrique bačvicama koji je izmamio uzdahe vinoljubaca jer - taj „francuski pogled na krčki terroir“ bio je vrijedan – uzdaha!

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

Dok čekamo Cuvée Šipun 2015. da dođe u pravu formu, možemo uživati u autohtonim sortama  - žlahtini, trojišćini, sansigotu - kojima nam vinarija Šipun (sa strašću i veseljem, ali i iznimnim znanjem u proizvodnji, od vinograda do boce) uvijek obraduje nepce, upotpuni objede te uljepša stol i vizualno, s ružom na etiketi -  a ruža se na starovrbničkom kaže upravo „šipun“.
 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.