Vinarija Sokač smještena je u Stubičkim toplicama, nedaleko Zagreba. Već 4 generacije obitelji Sokač bave se vinogradarstvom i proizvodnjom vina, a od malih količina "za sebe“ došli su do proizvodnje od 20 000 butelja godišnje.
Na degustaciji u Basementu mogla su se kušati sljedeća vina:
- Sauvignon blanc 2017, polusuhi
- Graševina 2016, kasna berba
- Rajnski rizling 2015, suhi
- Cuvée 2016, suhi
- Muškat žuti 2017, poluslatki
Zagorske fine kapljice pratili su mladi kozji sir (uz sauvignon), kravlji sir (uz graševinu) i sir s mediteranskim biljem kojim je uparen miris Jadrana i elegancija rajnskog rizlinga, a crveni cuvée od cabernet sauvignona i zweigelta poslužen je s jelenjom salamom i pekmezom od aronije. Iznenađenje s „terroira“ Sokač bio je poluslatki muškat žuti s domaćom orahnjačom u kojoj je bilo i malo domaćih lješnjaka. Domaće je domaće.
Vinarija Sokač
Proizvodnju vina iz vlastitih vinograda u vinariji Sokač stručno nadgleda tim tvrtke Eno expert, grožđe se bere ručno i prerađuje po najvišim tehnološkim standardima, u kontroliranim tehnološkim uvjetima s posebno odabranim enološkim sredstvima. U vinogradima su zasađene sorte: graševina, sauvignon bijeli, rajnski rizling, traminac, žuti muškat, cabernet sauvignon i frankovka. Sva vina su deklarirana vrhunska ili kvalitetna.
Škrta zemlja bregovitog Hrvatskog zagorja i uloženi trud za njegu vinograda, vraća se skromnim urodima, ali daje vrhunsko grožđe, vrlo osebujne kvalitete.
"Vino nas privlači svojim čarima i trudimo se tu čaroliju vina predati drugim ljubiteljima vina i dobre vinske kapljice!“ – poručuje nam Ivan Sokač, vlasnik vinarije.