Špajza 14. lipnja 2018.

Sjajna vina iz Hrvatskog zagorja na vašem stolu!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Abeceda finih zalogaja  u suradnji sa zagrebačkim prvim vinskim barom Basementom u projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je obiteljsku vinariju Sokač iz Hrvatskog Zagorja.

Vinarija Sokač smještena je u Stubičkim toplicama, nedaleko Zagreba. Već 4 generacije obitelji Sokač bave se vinogradarstvom i proizvodnjom vina, a od malih količina "za sebe“ došli su do proizvodnje od 20 000 butelja godišnje.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na degustaciji u Basementu mogla su se kušati sljedeća vina:  

  • Sauvignon blanc 2017, polusuhi
  • Graševina 2016, kasna berba
  • Rajnski rizling 2015, suhi
  • Cuvée 2016, suhi
  • Muškat žuti 2017, poluslatki

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Zagorske fine kapljice pratili su mladi kozji sir (uz sauvignon), kravlji sir (uz graševinu) i sir s mediteranskim biljem kojim je uparen miris Jadrana i elegancija rajnskog rizlinga, a crveni cuvée od cabernet sauvignona i zweigelta poslužen je s jelenjom salamom i pekmezom od aronije. Iznenađenje s „terroira“ Sokač bio je poluslatki muškat žuti s domaćom orahnjačom u kojoj je bilo i malo domaćih lješnjaka. Domaće je domaće.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Vinarija Sokač

Proizvodnju vina iz vlastitih vinograda u vinariji Sokač stručno nadgleda tim  tvrtke Eno expert, grožđe se bere ručno i prerađuje po najvišim tehnološkim standardima, u kontroliranim tehnološkim uvjetima s posebno odabranim enološkim sredstvima. U vinogradima su zasađene sorte: graševina, sauvignon bijeli, rajnski rizling, traminac, žuti muškat, cabernet sauvignon i frankovka. Sva vina su deklarirana vrhunska ili kvalitetna.

Škrta zemlja bregovitog  Hrvatskog  zagorja i uloženi trud za njegu vinograda,  vraća  se skromnim  urodima, ali daje vrhunsko grožđe, vrlo osebujne kvalitete. 

"Vino nas privlači svojim čarima i trudimo se tu čaroliju vina predati drugim ljubiteljima vina i dobre vinske kapljice!“ – poručuje nam Ivan Sokač, vlasnik vinarije.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.