Špajza Kuhaj, kušaj, guštaj: jednostavno je, odlično je, od Gavrilovića je! 17. svibnja 2018.

Rižoto na skradinski način - klasik kojem je teško odoljeti

foto: Screenshoot
gastro postao gastro.24sata.hr
Skradinski rižot, tradicionalno dalmatinsko jelo, zahtjeva dugotrajnu pripremu, kvalitetne sastojke i puno strpljenja. Donosimo vam drugačiju, bržu verziju rižota s tajnim dodatkom koja će na vaš tanjur donijeti neodoljivo dobre okuse i natjerati vas da se instantno zaljubite u domaću kuhinju...

Strpljenje, dobra volja, kvalitetni sastojci i veselo društvo najvažniji su sastojci kod pripreme klasičnog skradinskog rižota. Mi smo se upustili u pripremu nešto jednostavnije varijante ovog vječnog klasika s dodatkom pancete i ostali apsolutno oduševljeni rezultatima.

Cijeli postupak pripreme pogledajte u videu u nastavku. U slast!
 


Sastojci:

  • 1 kg crvenog luka
  • 1 kg teleće ruže izrezane na kockice
  • 500 g riže Arborio
  • 1 l temeljca (od govedine i junetine)
  • Sol, papar, muškatni oraščić
  • Tvrdi ovčji sir
  • Gavrilović panceta

Priprema:

  1. Pirjajte crveni luk na maslinovu ulju ili masti 20 minuta, a nakon desetak minuta ga lagano posolite da povene.
  2. Na to stavite kockice teletine i pirjajte sve dok se teletina ne osuši, a potom podlijevajući malo po malo temeljcem dok se meso gotovo ne raskuha. Pirjanje mesa po pravilima bi trebalo trajati barem 6-7 sati, trebali biste dobiti gustu smjesu nalik pašteti, no želite li ubrzati proces, jednostavno isprobajte meso u procesu kuhanja i kuhajte ga dok ne postane meko i podatno.
  3. Zatim dodajte rižu, pancetu i nastavite krčkati rižoto podlijevajući temeljcem.
  4. Začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem.
  5. Prije serviranja obilno pospite ribanim sirom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.