gastro postao
Skradinski rižot, tradicionalno dalmatinsko jelo, zahtjeva dugotrajnu pripremu, kvalitetne sastojke i puno strpljenja. Donosimo vam drugačiju, bržu verziju rižota s tajnim dodatkom koja će na vaš tanjur donijeti neodoljivo dobre okuse i natjerati vas da se instantno zaljubite u domaću kuhinju...
Strpljenje, dobra volja, kvalitetni sastojci i veselo društvo najvažniji su sastojci kod pripreme klasičnog skradinskog rižota. Mi smo se upustili u pripremu nešto jednostavnije varijante ovog vječnog klasika s dodatkom pancete i ostali apsolutno oduševljeni rezultatima.
Cijeli postupak pripreme pogledajte u videu u nastavku. U slast!
Sastojci:
- 1 kg crvenog luka
- 1 kg teleće ruže izrezane na kockice
- 500 g riže Arborio
- 1 l temeljca (od govedine i junetine)
- Sol, papar, muškatni oraščić
- Tvrdi ovčji sir
- Gavrilović panceta
Priprema:
- Pirjajte crveni luk na maslinovu ulju ili masti 20 minuta, a nakon desetak minuta ga lagano posolite da povene.
- Na to stavite kockice teletine i pirjajte sve dok se teletina ne osuši, a potom podlijevajući malo po malo temeljcem dok se meso gotovo ne raskuha. Pirjanje mesa po pravilima bi trebalo trajati barem 6-7 sati, trebali biste dobiti gustu smjesu nalik pašteti, no želite li ubrzati proces, jednostavno isprobajte meso u procesu kuhanja i kuhajte ga dok ne postane meko i podatno.
- Zatim dodajte rižu, pancetu i nastavite krčkati rižoto podlijevajući temeljcem.
- Začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem.
- Prije serviranja obilno pospite ribanim sirom.
Dobar tek!