Kad kreneš put bijelog svijeta s namjerom da tamo i ostaneš, a ovisno o tome kakav si tip, susret sa novom kuhinjom je uvijek interesantan. Naročito ako si tvrdolinijaš i držiš se one stare "Svoje ne damo, tuđe hoćemo!" Sebe inače smatram old school igračem. Volim konkretno, snažno, masno, pikantno. Posavsko-slavonski geni i ne znaju drugačije.
Prvi susret s Njemačkom je uvijek kroz nos. Gdje god došli prvo će vas puknuti mirisi hrane koja je na svakom koraku. Ne znam, meni miriše dobro i odmah je mogu početi jesti. Mirisi dolaze sa svih strana. Iz restorana, iz zalogajnica, iz pokretnih ugostiteljskih objekata i svu širinu i multikulturalnost jednog društva ovdje prvo osjetite kroz nos. Od pilića, kebaba, gyrosa, vurštova, curryja i svega ostalog što se može zamisliti.
Ovdje se jede uvijek. Ujutro, popodne, navečer, po noći, 24 sata dnevno. Kako je samo društvo dinamično, mnogo toga se odvija u pokretu. Na svim prometnijim punktovima nema šanse da ne nađete nekoga tko priprema nešto zapojesti odmah ili ponijeti sa sobom. Najviše ćete naći kebaba kojeg ima u raznim varijacijama, i ako se stvarno želite dobro najesti za malo novaca, onda je to po meni i najbolja opcija. Cijena varira od 3,4 do 4,5 eura. Ovisi je li pileća ili teleća opcija te na kojoj se lokaciji nalazi. Ove frekventnije imaju i nešto svježiju robu zbog cirkulacije, ali se i na periferiji može naći dosta solidnih kebabdžinica, koje za istu cijenu nude brdo mesa s prilogom u obliku salate, dresinga ili chilli praha.
Preporuka: Royal Kebabhaus, Arnulfstraße 5. Ovdje možete pronaći i vegetarijanske dönere. Velike i svježe porcije.
U sklopu ovakvih objekata možete gricnuti i sjajnu piletinu koja se kreće u cijeni od 7 eura za cijelo pile. Nije to doduše ono slavonsko pile, zdravo i orno, ali za 3,5 eura sasvim se pristojno možete najesti. Ili ga ponesete doma pa uz malo krompira eto gozbe za čitavu obitelj. Ne znam čime ga začinjaju, ali je slatko, a kožica je nevjerojatno hrskava.
U gradu se mogu pojesti i solidni ćevapi koje pripremaju po vlastitim recepturama isto kao i lepinje. Obzirom da ih jedete u „Minkenu“ kvaliteta je solidno sarajevska - uz njemačke cijene. Tako na primjer velika porcija od 10 komada s lepinjom, lukom, kajmakom ili ajvarom košta od 7,5 - 9 eura. Solidnih ćevapa imate i u Lidlu (meni najbolji) te Aldiju i ostalim discountima gdje se cijena zamrznutog kilograma kreće oko 4,5 eura.
Preporuka: Ćevabdžinica "10" Oberländerstraße 3 B (desetka košta 8,90 eur) ili "XXL" , Plinganserstraße 63
Ulična hrana nosi čitav jedan splet okusa i boja. Od azijske, turske, grčke, talijanske pa sve do lokalne. Lokalna je najviše bazirana na kobasicama, leberkeseu i svinjetini. Sve to uz razne umake i što bi švabe rekle - sose. Najpopularnije su svakako bijele kobasice ili tzv Weiss Wurst, koje po pravilu ne bi trebalo konzumirati nakon 12:00 sati, a imaju i svoju propisanu dužinu. Tradicionalni bavarski doručak podrazumijeva kuhane bijele kobasice, ukusne slane bavarske perece, obavezno slatki senf i weiss, iliti bijelo pivo. To ja zovem doručkom. Kažu da je sjajan za otklanjanje mamurluka.
Preporuka za kobasice: Viktualienmarkt, Viktualienmarkt 6 (odmah pored Marienplatza) - svakako mjesto za posjetiti, sa brojnim lokalima i raznovrsnom ponudom (cijena od 3 eura pa naviše).
Dosta prehrane se bazira i na knedlama koje pune koječime i imaju bezbroj varijanti. Tu su i neizostavne koljenice po kojima je cijela njemačka nadaleko poznata. Ništa ljepše nego se uvaliti u jednu koljenicu i zabavljati sen čeprkajući nekih pola sata.
Preporuka: Haxnbauer, Sparkassenstrasse 6 (1/2 koljenice dođe 17,90 eura s prilogom, ali je sigurno u samom vrhu ponude u cijelom Bayernu).
Restoranska ponuda je ogromna. Za svakoga ponešto. Ono što je najvažnije reći jest da Nijemci imaju veliku kulturu odlaska u restorane (čitaj: mrsko im kuhati kući) tako da se nemojte iznenaditi ako ponedeljkom navečer ne nađete slobodno mjesto na željenoj destinaciji. O pivama i da ne pričam. To je tema za sebe. No svakako bi preporučio posjetu nekoj od pivnica gdje pored svježeg piva možete i solidno pojesti.
Preporuka: Asam Schlössl Historic Inn, prelijepa lokacija blizu zoološkog vrta, Maria-Einsiedel-Straße 45, litra piva tzv "mass" košta 6,66 eura (naravno Augustiner).
Zdrava ekonomija otvara mogućnosti veće potrošnje, a samim time i velik izbor gastro ponude tako da svatko tko dođe u ovaj dio svijeta neće požaliti, i može se samo vratiti sa sjajnim uspomenama i kojim kilogramom viška...
Meni je krenulo...