Špajza 20. studenoga 2019.

Smeđi maslac - tajna najfinijih keksića

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne postoji ništa bolje poput grickanja finih kolačića. Ima ono nešto što će najobičniji keks dignuti na višu razinu. Za neodoljive poslastice, tajna se krije u smeđem maslacu.

Kako napraviti smeđi maslac?

Smeđi maslac (ili beurre noisette ako želiš biti fancy) je tajna finih keksića. Napraviti ga je vrlo  jednostavno. Sve što trebaš je otopiti maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Miješaj lagano i neprekidno dok se topi. Kada dobije laganu smeđu boju i osjetiš orašasti miris, maslac je gotov. Ovakvim postupkom dobiva se neka nova, aroma koja podsjeća na lješnjake i koja se odlično snalazi u svim kombinacijama. Kod pripreme smeđeg maslaca važno je pratiti promjenu boje jer ona ne smije biti previše smeđa kako ne bi postao gorak.

Nakon što napraviš smeđi maslac, obavezno ga stavi u hladnjak na 20 minuta ili dok se ne stisne. 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Kako dodati smeđi maslac u recept za kekse?

Pripremom smeđeg maslaca tekućina isparava i zato je potrebno nadoknaditi izgubljenu tekućinu kako keksi ne bi bili žilavi i tvrdi. Otprilike je to 15 posto više tekućine nego što piše u receptu. Preporučujemo dodavanje malo veće količine ekstrakta vanilije ili limunovog soka, ovisno i receptu. 

 

Možda vas zanima... Keksi s čokoladom i smeđim maslacem - klasika na novi način Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.