Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 04. travnja 2019.

Spinnaker - lokalna hrana s porečke rive iz kuhinje s čak dva chefa

foto: Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Ivan Ergović i Goran Hrastovčak chefovi su porečkog restorana Spinnaker, koji je u ovogodišnjem izdanju Gault&Millau Croatia vodiča ocijenjen s 14 bodova te su mu dodijeljene 2 Gault&Millau toke.

Spinnaker je smješten na porečkoj rivi, no tu je i mirna terasa predviđena za opuštanje. Udruženi chefovi stvaraju zanimljiva jela koja pokazuju njihovu spretnost, kreativnost i orijentiranost na lokalne proizvode.

Ovaj mladi dvojac zainteresirao nas je svojim jelima i željom za napretkom i inovacijom te smo im odlučili postaviti nekoliko pitanja.

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Kako biste predstavili sebe kao chefove?

Ivan: Ambiciozan u smislu da svojim gostima želim pružiti što bolji i neobičniji okus i zanimljiv izgled hrane. Kreativan na način da svako jelo ili slastica dobije novi izgled. Korektan prema svom timu.
Goran: Veliki sam štovatelj jednostavnosti u kuhanju. Smatram da niti jedno jelo nije savršeno i da se uvijek može napraviti bolje. 

Pratite li kulinarske trendove ili se radije držite tradicije?

Ivan: Naravno da volim pratiti nove trendove u kuhinji, ali volim i tradiciju. Pa bih rekao da je moj rad kombinacija jednog i drugog. 
Goran: Trudimo se maksimalno biti u trendu, ali jako cijenimo tradiciju. Pokušavamo se maksimalno bazirati na lokalnim i  svježim namirnicama, što je danas i svojevrsni trend u kulinarstvu kojeg pozdravljamo. Također, mislim da uvijek imamo mogućnost malo poraditi na tome i bolje brendirati određeno jelo.

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Koje su, po Vama, odlike dobrog chefa? 

Ivan: Među važnijim odlikama dobrog chefa je svakako kreativnost. Svaki chef bi trebao imati ono malo zrno umjetnosti i biti u stanju ni iz čega napraviti kreativno jelo. Chef treba biti na raspolaganju svom timu i poticati ga na kreativnost.
Goran: Strpljenje, upornost , kreativnost.

Koje je Vaše najdraže jelo?

Ivan: Teško mi je reći koje mi je jelo najdraže. Volim kada me jelo koje u tom trenutku kušam 'obori s nogu'.
Goran: Volim riblje tanjure, a i imamo tu sreću što nam je more u neposrednoj blizini. A mi koristimo ono što nam priroda nudi!

Što najradije kuhate svojim ukućanima? Testirate li svoje recepte na njima?

Ivan: Kod kuće najčešće kuham tradicionalna jela. Na poslu smo fokusirani na novo i moderno pa se i ja zaželim tradicionalnih specijaliteta. Kako ukućanima ne pripremam jela koja pripremam u restoranu, oni najčešće mogu kušati samo nove deserte. 
Goran: Konstantno razmišljam o stvaranju novih jela, a to je proces koji, ako se „kockice dobro poslože“, može rezultirati zanimljivim, naizgled nespojivim kombinacijama. Te nove kulinarske kreacije ponekad testiram kod svojih ukućana, a oni vrlo rado prihvaćaju nove izazove. 

Tko je Vaš najveći kritičar? Koji je najbolji savjet kojega ste primili? 

Ivan: Moj najveći kritičar je moja supruga, a najbolji savjet kojeg se i dalje držim - da namirnicene treba prekrivati raznim začinima i mirodijama već staviti onoliko koliko je potrebno da upotpune namirnicu.
Goran: Sam sam sebi najveći kritičar. Najbolji savjet je upornost i ne odustajanje prilikom izazova, kako u životu tako i u kuhinji.

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.