Špajza 06. studenoga 2018.

Suhe smokve - kako i što pripremati s najslađim sušenim voćem?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Doba omiljenih svježih smokava zamijenili smo slatkim užicima u sušenim plodovima, pa ih tako ponekad poželimo ubaciti i u jelo. Donosimo vam nekoliko trikova koji će vam pomoći kod pripreme slanih i slatkih jela sa suhim smokvama.

Suhe smokve vole se sa slanim i slatkim kombinacijama. U slanima ih volimo spajati s najrazličitijim sirevima, u kombinaciji sa slaninom i gustim umacima, dok su slatke zbilja najslađe u svakom mogućem obliku. Čokoladne smokve, smokve u biskvitu s drugim sušenim voćem i smokve kao dodatak slatkim voćnim likerima, stvorene su za baš sve kombinacije.

 

suha smokva Možda vas zanima... Kako sušiti smokve? None

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Upravo zato, u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta za pripremu suhih smokava kako bismo vam olakšali mjerenje, miksanje, miješanje i sjeckanje.

Režite ih mokrim nožem

Kako su sušene smokve poprilično ljepljive, nož kojim ih sjeckate dobro je povremeno uroniti u toplu vodu. Na taj se način smokve neće lijepiti za nož, a vi ćete sjeckanje obaviti brže nego što ikad.

 

brie Možda vas zanima... Brie: Francuska delicija na osam neodoljivih načina None

 

U mikrovalnoj pećnici je tajna

Kada su vam pak potrebne cijele sušene smokve, jednostavan trik s mikrovalnom pećnicom trebao bi upaliti kako biste ih lakše odvojili jednu od druge. Smokve stavite na tanjur, ubacite ih u mikrovalnu na 10 do 15 sekundi i razdvojite prstima. Ništa jednostavnije!

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Šećer spašava stvar

Zahtjeva li recept blendanje suhih smokava, a vama to nikako ne polazi za rukom, zajedno sa smokvama u blender ubacite i žlicu šećera koja inače ide u recept. Granule šećera pomoći će komadićima smokve da se ne zalijepe, pa iz blendera nećete izvući grudu suhih smokava već lijepe komadiće.

Oživite stare smokve

Starim sušenim smokvama život možete vratiti umakanjem u vodu. Naime, da su stare znat ćete kada postanu suhe i žilave, a samo nekoliko minuta u vrućoj vodi, na pari ili u kakvom slatkom umaku bit će im dovoljno da ponovno postanu sočne i ukusne.

 

smokve u čokoladi Možda vas zanima... Delikatni zalogaji: Smokve u čokoladi Recepti
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.