Omiljena web adresa za sve zaljubljenike u slatko i slano Slastistika.hr osvanula je u novom ruhu, s mnogo noviteta, savjeta i recepata stručnjaka poput najpoznatije hrvatske slastičarke Mirjane Špoljar, ali i samih korisnika koji uživaju u pripremi slastica.
Redizajn donosi pregršt noviteta koji će vas razveseliti, a dodatna je vrijednost za slatkoljupce što će sad moći lakše sudjelovati u kreiranju sadržaja. Uz više od 1000 recepata koje sadrži, rubrika Torte, pite, kolačići pregledna je, prilagodljiva mobilnim platformama, koristi se intuitivno, a uz detaljne upute za pripravu omiljenih kolača ili iskušavanje novih recepata, i oni manje iskusni među vama brzo će postati vrsni slastičari.
Recepte možete pretraživati po vrstama kolača, vremenu koje vam je potrebno za njihovu pripremu, složenosti ili prigodi za koju su namijenjeni. Uz sastojke koji će vam trebati za pripremu, recepti sadrže i korak po korak upute za izradu slastica, a dobro su došli i vaši komentari, pogotovo ako se želite pohvaliti kako je baš vama kolač ispao kao sa slike. Rubrika Pitanja i savjeti posebno će vam se svidjeti. Kad god zapnete u pripremi kolača ili se nađete u nedoumici poput one kako napraviti savršeni puding, pitanje postavite našoj zajednici slastičara.
Očekuju vas i brojni drugi praktični savjeti. Slatke radionice, kulinarske emisije i druga neodoljiva iznenađenja koja smo vam pripremili potražite u rubrici Slastistika aktivnosti. Sa svojim receptima i savjetima na Slastistika.hr čeka vas i Mirjana Špoljar, trostruka državna prvakinja u slastičarstvu.
U njezinim su desertima tijekom više od dva desetljeća duge karijere uživala i brojna slavna imena poput Stinga, Boba Dylana, Orlanda Blooma pa vjerujemo da ćete i vi. U nastavku donosimo neke od savjeta uz koje kolači uvijek uspiju, a za ostale, trk na Slastistika.hr! I, ne zaboravite se priključiti našoj slatkoj zajednici!
Top 5 zakona savršenog kolača
- Margarin je poželjno prije upotrebe ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, najmanje 30-ak minuta. To ga čini podatnijim za razrađivanje. Osim margarina dobro je na sobnoj temperaturi ostaviti i jaja, neko vrijeme prije korištenja u pripremi kolača. Takvo jaje će nakon tučenja poprimiti veći volumen i bolje će se umiješavati u druge sastojke
- Kad tučete bjelanjke, pazite da je posuda u kojoj ih miksate potpuno suha i čista, kao i metlice miksera. Treba paziti i da vam dio žumanjka ne uđe u bjelanjke jer nećete moći dobiti čvrsti snijeg. Ako vam kod razbijanja jaja ipak pobjegne malo ljuske, izvadite je pomoću druge ljuske jajeta jer se one međusobno privlače. Također, prstohvat soli pomoći će da bjelanjke istućete baš kako treba.
- Kod pripreme biskvita najprije dobro umiješajte margarin sa šećerom dok ne dobijete ujednačenu teksturu. Ovo će povećati volumen samog biskvita koji će na koncu biti prozračniji i laganiji.
- Tijesto za kolačiće umotajte u najlonsku foliju i ostavite da odleži u hladnjaku najmanje pola sata. Na taj ćete način dati više vremena brašnu da upije vlagu zbog čega će kolačići biti ujednačene konzistencije i boljeg okusa.
- Kolače uvijek potpuno ohladite prije spremanja na hlađenje u hladnjak jer tako sprečavate nastanak plijesni, koja bi mogla nastati ukoliko dođe do kondenzacije u kolaču.