Špajza 09. veljače 2022.

Svjetski dan pizze i neke od najčudnijih pizza diljem svijeta

; Svjetski dan pizze foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sretan svjetski dan pizze svim gurmanima i obožavateljima pizze!

Jedno od najomiljenijih jela na svijetu danas slavi svoj dan - Svjetski je dan pizze! Tim povodom napravili smo "đir" po svijetu i saznali kakve se pizze jedu u različitim dijelovima svijeta. U nastavku smo izdvojili najneobičnije sastojke i nadjeve za pizzu na koje smo naišli, a neki od njih iznenadit će i najveće gastro entuzijaste...

Indija - Tandoori piletina pizza

Znaš li što je i kako se priprema tandoori piletina? Ukratko, piletina se marinira u jogurtu i mješavini začina (tzv. tandoori masala) te peče na vrlo visokoj temperaturi u tradicionalnim zvonolikim keramičkim tzv. tandoor pećima koje dostižu temperaturu od 900°C, pri čemu piletina dobiva hrskavu koricu, dok je iznutra iznimno mekana. U Indiji, tandoori piletina veoma je popularan nadjev za pizzu! 


Nizozemska - Shawarma Pizza

Shawarma je popularno jelo diljem svijeta, ali postoji jedna zemlja u kojoj je priprema shawarma pizze posebno popularna. U Nizozemskoj je shawarma pizza jedna od najomiljenijih. Može se napraviti s raznim vrstama mesa, a internet je prepun recepata za ovu zanimljivu kombinaciju okusa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cravethe6ix (@cravethe6ix)

Velika Britanija - English breakfast pizza

Pizza s nadjevom od jaja, graha i kobasica djeluje kao pomalo čudna kombinacija, osim u Velikoj Britaniji! Naime, tradicionalni engleski doručak uključuje slaninu, jaja, rajčice, gljive, tost i kobasice, a može uključivati ​​i druge namirnice poput pečenog graha. Ovaj tradicionalni doručak u Velikoj Britaniji je postao i jedan od omiljenih nadjeva za pizzu.  

Japan - Pizza s lignjama

Japan je definitivno poznat po svojoj jedinstvenoj gastronomskoj ponudi. Bilo da se radi o namirnicama koje su dostupne samo u Japanu ili jedinstvenim okusima street fooda koje jednostavno ne možemo nabaviti u Hrvatskoj, Japan ima pregršt zabavne i čudne hrane. Jedna stvar koju u Hrvatskoj vjerojatno nećemo vidjeti je pizza s lignjama, ali upravo je to jedna od najpopularnijih pizza u Japanu! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caracoli EG (@caracolieg)

Australija - Kangaroo Pizza

Australija ima mnogo zaista zanimljive i različite hrane, no pizza s mesom klokana zvuči zaista neobično. Meso klokana poslužuje se u nekoliko različitih restorana diljem Australije, ali pizza s mesom klokana jedan je od najzanimljivijih načina da ga isprobaš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Seul Ki Cho (@seulki_kiiki)

Rusija - Moskva Pizza

Kad sjedneš u Rusiji u lokalnu pizzeriju, nema sumnje kako ćeš naručiti pizzu koja nosi ime glavnog grada. Naime, na njoj se nalaze tuna, skuša, srdela, losos, luk i začinsko bilje. Što kažeš, može li bolje?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @growfishcook

Švedska - Banana Curry Pizza

Je li ananasu mjesto na pizzi? Ovo je pitanje podijelilo korisnike društvenih mreža, ali ako pitate Šveđane, odgovor je potvrdan! Puno je različitih pizza dodataka koji su popularni u Švedskoj, ali jedan od najneobičnijih je banana. Da, u Švedskoj stavljaju kriške banane na pizzu! Dakle, pizza je prekrivena šunkom, curryjem u prahu, sirom i bananama. Definitivno više nećemo osuđivati ​​nikoga tko stavlja ananas na svoju pizzu!

Koja je tvoja omiljena pizza? Napiši nam u komentarima!

Možda vas zanima... Svjetski dan Nutelle uz jednostavne i slasne brownieje Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.