Velik dio ugljikohidrata u tikvicama čine prehrambena vlakna koja imaju ključnu ulogu za postizanje redovite probave. Ona, naime, potiču peristaltiku crijeva što omogućuje brzo izbacivanje toksina iz organizma, a time se onemogućuje stvaranje uvjeta za nastanak bolesti. Vlakna posjeduju i sposobnost snižavanja razine kolesterola te mogu biti od pomoći pri regulaciji tjelesne mase jer pružaju osjećaj sitosti.
Tikvice predstavljaju značajan izvor snažnih antioksidansa - vitamina C, E i beta karotena. Djelovanje karotenoida beta karotena dolazi do izražaja pri zaštiti prostate, jer se vjeruje da ima antikarcinogeni učinak, a kod starijih osoba kao antioksidans djeluje na održavanje dobrog vida. Vitamini E i C u suradnji s beta karotenom i pigmentom likopenom, kojeg također nalazimo u tikvicama, smanjuju rizik od bolesti srca blagotvornim djelovanjem na stijenke srčanih arterija.
Tikvice su izvanredan izvor mangana neophodnog za metabolizam bjelančevina i ugljikohidrata a sadrže i vitamin A, B2 i filnu kiselinu te magnezij, kalcij, kalij, fosfor, i bakar Zahvaljujući impresivnom sadržaju minerala, tikvice čuvaju zdravlje kostiju. Naime, osim kalcija i magnezij i fosfor koji se nalaze u tikvicama imaju važnu ulogu u očuvanje koštane mase. Nadalje, mangan i bakar sadržani u tikvicama kao kofaktori enzima sudjeluju u metabolizmu kostiju.
Tikvice, također, predstavljaju relativno dobar izvor triptofana, aminokiseline koja pomaže regulirati san, a sadrže i protuupalne omega-3 masne kiseline.
Jeste li probali napraviti tikvice na grillu s mozzarellom?
Ili ove divne popečke od tikvica?