Špajza 06. listopada 2017.

Top 10 recepata s lignjama!

1/3
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jesen je pravo vrijeme lova na jadranske lignje, a popularnost lignjolova među amaterima je stalno u porastu jer se ovi ukusni glavonošci lako love, a noćni lov, doba kada lignja najviše grize, u ugodnom društvu može biti prava zabava.

U jesen temperatura mora počinje padati zbog čega se lignje iz dubina približavaju obali koja je bogatija hranom i sigurnija i tu se nastanjuju sve do kraja zime zbog čega se ovo razdoblje smatra sezonom lova.

lignje.jpg | Author:

U Jadranu živi nekoliko vrsta liganja, a obično se lovi Loligo vulgaris lignja koja pripada porodici Loliginidae. Životni vijek lignje je oko godinu dana, a može narasti čak do težine od 3 kilograma.

 

Možda vas zanima... Salata s lignjama i tajlandskim twistom Kolumne

 

Prednosti jadranskih lignji

Ovi brzi predatori bilo da su ulovljeni na peškafondo, panulu ili skosavicom uvijek su rado viđeni na tanjuru. Jadranska je lignja iznimno cijenjena u gastronomiji jer joj je meso debelo no opet mekano i ljubitelji ove delikatese lako uočavaju razliku između domaće lignje i one koja je stigla iz Južne Amerike ili Kalifornije kao i razliku između lignjinih manje ukusnih srodnika lignjuna. Jasna razlika između lignjuna i lignje je u izgledu peraje koja je kod lignje veća i zauzima gotovo dvije trećine veličine plašta lignje dok je kod lignjuna peraja kraća i nalazi se pri završetku tijela.

Osim kvalitete, razlog zašto je jadranska lignja skuplja od liganja iz drugih mora je način ulova. Dok se vani lignje love ciljano posebnim mrežama, u Jadranu se lignje love sportskim ribolovom ili se dobivaju sporednim ulovom što diže njihovu tržišnu cijenu. Dok su patagonijske i kalifornijske lignje obavezno u smrznutom stanju, jadranske lignje možemo nabaviti u svježem stanju. Kod kupovine svježinu lignje možemo ispitati pristiskom prstom na površinu koja prilikom dodira svježe lignje mijenja boju.

lignje pržene.jpg | Author:

Ključ široke popularnosti ove morske namirnice leži u njenom blagom mirisu, slatkastom mesu bez kostiju koje se može pripremiti bilo laganom termičkom obradom s minimalnom intervencijom začinima i sastojcima ili korištenjem intenzivnih okusa i brojnih kombinacija sastojaka. Veći primjerci pogodni su za punjenje, a tradicionalno se pune češnjakom, peršinom i krušnim mrvicama. Popularan je i rižoto od liganja koji može biti i u crnoj varijanti napravljen s njezinim crnilom. Na našim su prostorima omiljene pak pržene lignje, a priprema na žaru ističe njihovu posebnost.

 

Pikantne lignje Možda vas zanima... Kakav spoj: Pikantne lignje za savršen petak Recepti



Nutritivni profil

Lignje
na 100 grama namirnice sadrže oko 175 kalorija. U prvom redu valja istaknuti visoko kvalitetan sadržaj proteina koji na 100 grama iznosi 18 grama, dok usporedbe radi 100 grama bijelog mesa peradi sadrži oko 22 g. Dodatno, lignje sadrže oko 7,5 grama masti što je dvostruko manja količina masti u usporedbi s prosječnom količinom koju sadrži tuna ili skuša. Što se tiče profila masnih kiselina, lignje sadrže zasićene te jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline (uključujući i blagotvorne omega – 3 masne kiseline) u jednakim omjerima, a bogate su kolesterolom.

Lignje su kao i ostali plodovi mora bogate selenom – mineralom koji čini važan dio tjelesnog antioksidativnog sustava te 100 grama namirnice zadovoljava oko 82 posto preporučenog dnevnog unosa. Osim selena, lignje sadrže i brojne vitamine i minerale poput vitamina B skupine, vitamina E, fosfora, cinka, magnezija, kalcija, željeza i kalija.

 

Lignja Možda vas zanima... Sada ćete još kvalitetnije znati očistiti lignje Špajza



Kliknite i naučite kako pravilno očistiti lignje.

Recepti za pripremu lignji:

Pržene lignje
Lignje bolonjez, crnilo sipe i krumpir krema
Marinirane lignje na žaru
Lignje s rajčicama i maslinama
Pikantne lignje
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.