Špajza 02. lipnja 2023.

TOP 5 najboljih sendviča iz cijelog svijeta, neki od njih su doista nevjerojatni

Sendviči
Svakom horoskopskom znaku savršeno odgovara jedna vrsta sendviča. foto: Thinkstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Znaš li razliku između sendviča Croque Madame i Croque Monsieur? Znaš li kako je nastao slavni vijetnamski Banh Mi sendvič? Otputuj s nama sendvičima oko svijeta i doznaj sve o najpopularnijim zalogajima. Također, posjeti platformu SendWish i inspiriran svjetskim uzorima kreiraj svoj idealan sendvič i osvoji vrijedne nagrade!

Sendvič nam je svima omiljena hrana, brzo se i jednostavno priprema, u njemu možemo iskoristiti ostatke ručka ili večere i staviti u njega gotovo sve omiljene namirnice – naravno, u kombinacijama okusa koji idu zajedno. Praktičan je za ponijeti na put ili na izlet, u školu, na posao, a zna biti i prava delikatesa ako u njega staviš prave sastojke i savršeno ih sljubiš.

U potrazi za najboljim sendvičem krenuli smo na put oko svijeta i na svakom kontinentu pronašli sendviče vrijedne kušanja. Ovo je naša top lista najboljih i najpopularnijih sendviča na svijetu, koji su definitivno dio nacionalnih kuhinja zemalja u kojima su nastali te njihov zaštitni znak diljem zemaljske kugle.

 | Author: STOCKFOOD Croque Madame, ukusni redstavnk Francuske foto: STOCKFOOD

Slasna Europa

Krenimo iz Europe, točnije prijestolnice svjetske kuhinje – Francuske. Tko još nije čuo za slavne sendviče i Croque Monsieur?! Punjenje oba hit sendviča je isto – kuhana šunka i sir između dvije kriške tost kruha premazanog maslacem.

Nakon toga ovaj se sendvič pospe ribanim sirom i isprži na tavi, a onda 'dama' (Croque Madame) dobije ukusni 'šeširić' u obliku jaja na oko, dok 'gospodin' ostane gologlav. I to je jedina razlika, a uz ovakav opis najlakše se pamti. Slobodno biraj koji ti je sendvič draži, no svi znamo koliko nam je teško odoljeti jaju na oko, posebno u ovoj kombinaciji…

 | Author: Instagram @michetta_milano Milanska michetta foto: Instagram @michetta_milano

Još malo ostat ćemo u Europi te sljedeće retke posvetiti slanom milanskom sendviču od omiljenog talijanskog michetta peciva, hrskavog izvana i mekanog iznutra. Obično u michettu ide milanska salama ili mortadela, ukiseljeno povrće, svježa zelena salata, a ostalo pusti mašti na volju. Koliko slobode u kreiranju!

 | Author: Girl With Red Hat/Unsplash Reuben sendvič foto: Girl With Red Hat/Unsplash

Sendvič koji je zaludio Njujorčane

Iz Europe putujemo u SAD, točnije u New York kako bismo se počastili slavnim Reuben sendvičem, zaštitnim znakom ovog grada, a posebno židovskih delikatesnih prodavaonica. Reuben sendvič na najbolji i najukusniji način kombinira raženi kruh (ili ponekad pecivo), usoljenu govedinu, švicarski sir, kiseli kupus i ruski dresing (sitno sjeckani luk ili ljutika, majoneza, chili umak, kečap, hren, worcestershire umak, morska sol, dimljena slatka paprika) ili dresing Tisuću otoka (majoneza, sitno sjeckani luk ili ljutika, kečap, sjeckani kiseli krastavci, sok od limuna ili ocat od bijelog vina, slatka paprika, sol). Potom se tostira.

 | Author: Instagram @weerascal Bogati Reuben sendvič foto: Instagram @weerascal

Reuben sendvič izmislio je prije gotovo 100 godina (1925.) stanoviti Reuben Kulakofsky, vlasnik lokalne trgovine koji je na brzinu mora složiti nešto čime će nahraniti ogladnjele igrače pokera u kasne noćne sate. Jednom od pokeraša, Charlesu Schimmelu, vlasniku hotela u kojem su kartali, sendvič se navodno toliko svidio da je sendvič odlučio staviti na meni hotelskog restorana. Ostalo je slasna povijest…

 | Author: Shutterstock BLT sendvič foto: Shutterstock

Iako nije na našoj listi Top 5 sendviča, ali joj se opasno približio, kad smo već u Americi spomenut ćemo još jedan tamošnji ikonski sendvič – BLT, nazvan prema 3 osnovna sastojka – slanini, zelenoj salati i rajčici (bacon, lettuce, tomato). Ostali su opcionalni (osim kruha, a obično se koristi kruh za tost) – umak (aioli ili neki drugi na bazi majoneze poput sriracha majoneze), sir, avokado, jaje na oko…

 | Author: Frederick Medina/Unsplash Arepa sendvič hit je u Venezueli i Kolumbiji, gdje ima i svoj festival foto: Frederick Medina/Unsplash

I Južna Amerika ima svog aduta

U Venezueli posebno su popularni sendviči od tamošnjeg peciva – arepe, napravljenog od beskvasnog tijesta. Sirovo tijesto za arepe prvo se peče, grila, kuha ili prži u dubokom ulju, a potom se puni mesom, jajima, rajčicama, salatom, sirom… Ovaj specijalitet nije omiljen samo u Venezueli već i u Kolumbiji gdje čak imaju festival posvećen ovom neodoljivom zalogaju.

 | Author: Flo Dahm/Pexels Bành Mì sendvič foto: Flo Dahm/Pexels

Vijetnamsko sočno čudo

Nakon Južne Amerike idemo u Aziju, točnije u Vijetnam, gdje nas čeka slastan, i bogat Bành Mì sendvič. Priča o ovom sendviču ide ovako: francuski kolonijalisti u Vijetnam su uveli svoj omiljeni kruh, baguette, koji je stanovništvo dobro prihvatilo i počelo ga konzumirati uz omiljene namirnice.

Ubrzo je nastao slavni Bành Mì koji se sastoji od pečene svinjske potrbušine, vijetnamske salame, jetrene paštete, grilane piletine, krastavaca, ukiseljene mrkve i soja sosa sa čilijem. Može se dodati i drugo ukiseljeno povrće, mladi luk, korijander, čili, vijetnamski naresci… Kakva kombinacija!

 | Author: Amy Tran/Unsplash Bành Mì sendvič foto: Amy Tran/Unsplash

Kreiraj novi legendarni zalogaj

Nakon što smo te inspirirali svim ovim sendvičima svjetskog glasa, pozivamo te da se i ti okušaš u kreiranju najboljeg sendviča. Jer tko zna, možda i tvoja sendvič kreacija jednog dana stekne svjetsku slavu!

 | Author: Screenshot/24sata SendWish foto: Screenshot/24sata

Naime, u suradnji s PIK-om Vrbovec, proizvođačem najboljih i najraznovrsnijih narezaka, pokrenuli smo nagradni natječaj SendWish u sklopu kojeg i ti možeš postati kreator sendviča. Posjeti naš microsite i kreiraj sendvič po svome ukusu i osvoji vrijedne nagrade!

Naš stručni žiri, sastavljen od najvećih ljubitelja i poznavatelja sendviča odabrat će 10 najboljih koji će osvojiti vrijedne nagrade - drvenu dasku za posluživanje, staklenu posudu za hranu I 10 pakiranja PIK narezaka. Neke od najboljih 10 sendviča rekreirat će omiljeni hrvatski food blogeri i tako možda baš tvoj sendvič učiniti besmrtnim. 

 | Author: PIK Vrbovec PIK Slice Sendvič foto: PIK Vrbovec

Iako smo različiti, povezuju nas isti užici. Baš kao što PIK nareske različitog okusa povezuju ista praktična pakiranja i vrhunska kvaliteta. Provjeri široku paletu PIK narezaka i pronađi okus koji je baš po tvom guštu. Otkrij više!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.