gastro postao
Mislav Božić chef je restorana Villa Magdalena koji je u vodiču Gault&Millau Croatia 2019 ocijenjen s 13.5 bodova (2 Gault&Millau toke), kao zagorski restoran s najvišom ocjenom, a danas nam donosi recept za zagorsku tortu.
Restoran Villa Magfalena smješten je u Krapinskim Toplicama, a s njegove terase pruža se prekrasan pogled na zagorske brege. Ovdje ćete po prihvatljivim cijenama uživati u jelima koja reflektiraju promišljenu i maštovitu viziju zagorske gastronomije!
Chef Božić s nama je podijelio recept za desert s bučinim uljem, jednom od tradicionalnih namirnica ovoga kraja.
Navedeni sastojci su za kalup promjera 24 cm (za 10 do 14 osoba)
Za biskvit:
- 5 bjelanjaka
- 5 žumanjaka
- 50 g šećera
- 40 g maka
- sok od 1/4 limuna
- 50 g glatkog brašna
- 25 ml ruma
Za mousse:
- 14 g želatine
- 100 ml vode
- 50 g šećera
- 100 ml vode
- 200 g bijele čokolade
- 100 ml bučinog ulja
- 500 ml vrhnja za šlag
Postupak pripreme biskvita:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg.
- Izmiksajte žumanjke sa šećerom i dodajte brašno i sok od limuna.
- Pomiješajte dobivenu smjesu sa snijegom bjelanjaka. Okrugli kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite i izlijte smjesu u kalup, poravnajte smjesu lopaticom.
- Pecite 20 minuta.
- Hladni biskvit prelijte rumom.
Za mousse od bučinog ulja:
- Bijelu čokoladu otopiti na pari. Namočiti želatinu u 100 ml hladne vode.
- Zakuhati šećer sa 100 ml vode.
- Pomiješati obje smjese i preliti na otopljenu bijelu čokoladu, pomiješati i dodati bučino ulje.
- Dobivenu smjesu pomiješati s tučenim slatkim vrhnjem i uliti na biskvit u kalupu.
- Tortu ostaviti par sati u hladnjaku da se stisne.
- Tortu ukrasiti kapljicama bučinog ulja, umakom od bijele čokolade i mljevenim bučinim sjemenkama.
Dobar tek!