Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 10. travnja 2019.

Torta "Okus Zagorja" po receptu chefa Mislava Božića

foto: Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Mislav Božić chef je restorana Villa Magdalena koji je u vodiču Gault&Millau Croatia 2019 ocijenjen s 13.5 bodova (2 Gault&Millau toke), kao zagorski restoran s najvišom ocjenom, a danas nam donosi recept za zagorsku tortu.

Restoran Villa Magfalena smješten je u Krapinskim Toplicama, a s njegove terase pruža se prekrasan pogled na zagorske brege. Ovdje ćete po prihvatljivim cijenama uživati u jelima koja reflektiraju promišljenu i maštovitu viziju zagorske gastronomije!

Chef Božić s nama je podijelio recept za desert s bučinim uljem, jednom od tradicionalnih namirnica ovoga kraja.

Navedeni sastojci su za kalup promjera 24 cm (za 10 do 14 osoba)

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Za biskvit:

  • 5 bjelanjaka
  • 5 žumanjaka
  • 50 g šećera
  • 40 g maka 
  • sok od 1/4 limuna
  • 50 g glatkog brašna
  • 25 ml ruma

Za mousse:   

  • 14 g želatine
  • 100 ml vode
  • 50 g šećera
  • 100 ml vode
  • 200 g bijele čokolade
  • 100 ml bučinog ulja
  • 500 ml vrhnja za šlag

Postupak pripreme biskvita:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg.
  2. Izmiksajte  žumanjke sa šećerom i dodajte brašno i sok od limuna.
  3. Pomiješajte dobivenu smjesu sa snijegom bjelanjaka. Okrugli kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite i izlijte smjesu u kalup, poravnajte smjesu lopaticom.
  4. Pecite 20 minuta.
  5. Hladni biskvit prelijte rumom.

Za mousse od bučinog ulja:

  1. Bijelu čokoladu otopiti na pari. Namočiti želatinu u 100 ml hladne vode.
  2. Zakuhati šećer sa 100 ml vode.
  3. Pomiješati obje smjese i preliti na otopljenu bijelu čokoladu, pomiješati i dodati bučino ulje.
  4. Dobivenu smjesu pomiješati s tučenim slatkim vrhnjem i uliti na biskvit u kalupu.
  5. Tortu ostaviti par sati u hladnjaku da se stisne.
  6. Tortu ukrasiti kapljicama bučinog ulja, umakom od bijele čokolade i mljevenim bučinim sjemenkama.

Dobar tek!

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.