Špajza 21. lipnja 2016.

Neodoljiva i nikad bolja: Torta s jagodama

torta-s-jagodama
Nataša Pralica
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna fina i osvježavajuća torta s jagodama, idealna za posljednje dane proljeća...

SASTOJCI:

KREMA:

  • 500 ml mlijeka
  • 3 vanilin šećera
  • 100 gr šećera
  • 5 žumanjaka
  • 25 gr brašna
  • 30 gr gustina
  • 20 gr margarina
  • 230 gr margarina

BISKVIT:

  • 4 jaja
  • 120 gr šećera
  • 90 gr brašna
  • 1 kg jagoda (dio za tortu, dio za dekoraciju)

PRELJEV:

  • 150-200 gr jagoda (oduzeti od 1 kg jagoda)
  • 3 žlice vode
  • 2 pune žlice šećera
  • 2 listića želatine
jagode | Author: Thinkstock Thinkstock

PRIPREMA KREME:

  1. Bilo bi dobro da prvo počnete sa kremom koju je potrebno hladiti dok radite ostalo.
  2. Stavite kuhati mlijeko u koje ste dodali vanilin šećer i 50 gr šećera.
  3. Pjenasto izradite žumanjke sa 50 gr šećera.
  4. Dodajte u žumanjke brašno i gustin, te sve sjedinite.
  5. U žumanjke ulijte uzavrelo mlijeko i vratite na srednju vatru, stalno miješajte dok se ne zgusne.
  6. Skinite s vatre i umiješajte 20 gr margarina.
  7. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se rashladi.
  8. Margarin sobne temperature izradite i pomiješajte sa 1/3 mlake kreme, da se ne stvore grudice.
  9. Pomiješajte sa ostatkom kreme.

PRIPREMA BISKVITA:

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
  3. U žumanjke dodajte šećer i pjenasto izradite.
  4. Dodajte bjelanjke i sjedinite sa kuhačom.
  5. Polako na tri puta dodavajte brašno i sjedinite kuhačom.
  6. Pola smjese ulijte u kalup (moj je 26 cm) u koji ste na dno stavili masni papir.
  7. Stavite peći na 180 stupnjeva 10 minuta.
  8. Kada je pečen odvojite stranice nožem, a dno odljepite od masnog papira i tako ćete dobiti uredan biskvit.
  9. Ponovite pečenje sa preostalom smjesom.

PRIPREMA PRELJEVA:

  1. Dok pravite preljev, tortu stavite u frižider.
  2. Izrežite jagode i stavite u posudu, dodajte vodu i usitnite sa štapnim mikserom.
  3. Procjedite kroz cjedilo jagode u lončić gdje ćete kuhati.
  4. Dodajte šećer i ostavite da malo kuha.
  5. Za to vrijeme ostavite želatinu da nabubri, dovoljno je 5 minuta.
  6. Nakon što ste skinuli jagode s vatre izvadite želatinu iz vode i rastopite u jagodama.
  7. Nakon što se preljev malo prohladi prelijte preko torte.

SLAGANJE:

  1. Na tacnu stavite obruč.
  2. Postavite biskvit.
  3. Jagode operite, ocjedite na ubrusu (dodatno obrišite), svaku prerežite po dužini, odrežite širi dio kako bi stajale i slažite uz stranice obruča tako da odrezani dio bude okrenut prema van.
  4. Pola kreme ulijte preko biskvita.
  5. Poslažite izrezane jagode.
  6. Prelijte ostatak kreme.
  7. Prekrijte drugim biskvitom.
  8. Prelijte sa preljevom od jagoda.
  9. Kada se torta stegne, postavite dekoraciju.

Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.