Špajza 03. siječnja 2013.

Trapan, Nigra Virgo Revolution 2010

Trapan Nigra Virgo
gastro postao gastro.24sata.hr
Autohtonost i izvornost su pristupi koji se iznimno cijene, posebno u eno-gastro području. Unatoč tome, pojedinačnom je proizvođaču (ovdje sada govorimo isključivo o vinarima kao jednoj niši izvorne ponude) vrlo teško probijati se i rasti na krilima tog istog trenda.

Potrebno je mnogo truda i još više financijske pozadine kako bi se uspjelo isključivo na izvornom sortimentu, posebno u smislu značajnijeg proboja na inozemna tržišta. S druge strane, čitav vinski svijet postao je pomalo zasićen vinima 'lakih nota' internacionalnog sortimenta dok su u isto vrijeme željni egzotike novijih vinskih zemalja u prepoznatljivom ruhu.

Tako je npr. Syrah osvojio vinski svijet u svom mediteranskom izričaju zagospodario padinama na obalama istočnog, sjevernog i zapadnog mediterana, uz gotovo pa neizbježan dodatak pokoje autohtone sorte koja će osim terroirskog potpisa dati i još malo lokalnog štiha. Čini se da revolucionarni ključ uspjeha (koji i nije tako revolucionaran) leži u balansiranju ova dva pristupa. Primjerice, u Austriji (Gradište) nemoguće je zamisliti ijednu ozbiljniju vinsku kuću koja u ponudi nema kupažu Frankovke s Cabernet Sauvignonom, Merlotom pa i Syrahom. Slično je i s ovim kušanim primjerkom samo što je lokalna sorta, Teran, zahvaljujući svojim karakteristikama zastupljena u nešto manjem omjeru sa svega 10% što je bilo sasvim dovoljno za obilježavanje kupaže i stavljanje južnoistarskog potpisa. Ostatak čine Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah u omjerima 40/30/20.

U čaši, školski primjerak rubinsko crvene boje, ostavlja dojam istovremene smirenosti i života. Vino je bistro, umjereno duboko i djelomično providno. Aromatski doživljaju najviše su usmjereni ka bogatom i vrlo svježem crvenom voću poput višnje i nešto slabije izraženoj zdrobljnoj divljoj borovnici. Zrenjem je vino obogaćeno mirisima grube, nepolirane vanilije, crne kave, papra i kima uz bogatu mesnatu zadimljenost. Nepce je također u znaku svježe višnje, srednjeg tijela. Iako vrlo suho, zahvaljujući mekanim, gotovo svilenim i zrelim taninima kroz cijeli se gutljaj provlači slasni osjećaj. U odnosu na prva kušanja, vino se vrlo lijepo zaokružilo iako mu neće biti na odmet još nešto vremena u boci. Umjerene trajnosti s limunskom svježinom, pritajenom voćnosti i zadimljenim začinima u retrookusu. Kroz čitavo se kušanje provlači svježina i lakoća ispijanja kao obilježje godišta.

Nigra Virgo Revolution je revolucija i svojevrstan iskorak, ne toliko za Istru koliko za samog Brunu koji konačno, nakon niza ozbiljnih monosortnih crnjaka, u svom portfelju ima ozbiljnu kupažu. Biti će zanimljivo vidjeti kakvom će se pokazati berba 2011., klimatološki potpuno suprotna ovom godištu.

Vino za recenziju osigurao G.E.T. - udruga za kulturu stola.

Vrsta: crno vino
% alkohola: 13 % 
Sorta: Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc
Berba: 2010.
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Proizvođač: Trapan
Najbolje pristaje uz: teleći paprikaš s njokima, samoborska salama, pašteta od fazana
Temperatura posluživanja: 16 - 18 ºC
Cijena: 90 - 95 kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.