Špajza 12. svibnja 2020.

U istočnim se krajevima najčešće grilla - svinjetina!

foto: Davor Javorović/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
S Tomicom Đukićem, chefom koji kuha u Hotelu Osijek i koji je pripremao hranu za srebrne Vatrene, popričali smo o tome što se grilla u istočnim krajevima Lijepe naše...

Naša prva asocijacija na grill u istočnim krajevima zemlje je šaran na rašljama, ali iz razgovora s chefom Đukićem jasno nam je kako je svinjetina ipak favorit. Nije ni čudo, jer u pitanju su specijaliteti poput svinjske pisanica umotane u tanko narezano carsko meso, marinirani svinjski vrat i kobasice s dva dima.

„Opće je poznato da su Slavonci i Baranjci vezani uz pripremu hrane na otvorenom. Prvi dodiri s roštiljanjem mesa su vezani uz tradicionalna klanja na seoskim domaćinstvima“, započeo je chef Đukić. Dodaje kako su se nerijetko grillala svinjska jetra, kare, vrat, domaće kobasice, ali i manji komadići mesa nastali tijekom obrade mesa koji su se nabijali na duge drvene štapove. Uz kolinje, obradu mesa i grilanje svježih komada svinjetine uvijek je išla i poneka čašica rakije ili vina.

 

Možda vas zanima... Za ručak grilaj špek i pripremi mekane kruščiće Špajza

 

Crvena paprika je neizostavna namirnica

Grill u Slavoniji i Baranji nezamisliv je i bez jednog od glavnih elemenata njihove gastronomske tradicije općenito – mljevene crvene paprike. „Uz sol i papar, ljudi najčešće kombiniraju crvenu mljevenu papriku s povrćem poput mladog luka, crvenog i bijelog luka, svježe rajčice, paprike i ljute papričice. Marinade koje se dobivaju kombiniraju se s malo ulja i stavljaju na meso te se ono najčešće odležava preko noći“, rekao je chef Đukić.

Vidljiv je i utjecaj Turaka, koji pripremaju fantastično meso na žaru, a ništa im lošiji nisu ni domaći kruh te dodaci poput ajvara, pinđura, turšije i ukiseljenog povrća. Sve se nabrojeno često nalazi na Stolovima Baranjaca i Slavonaca uz meso s grilla.

 | Author: Davor Javorović/PIXSELL foto: Davor Javorović/PIXSELL

Kako grilla chef Đukić

Nismo propustili priupitati chefa Đukića kako on grilla i koje komade mesa. „Bitna je dobra vatra, sočan komad mesa i izbjegavanje najčešćeg problema – prepečenog mesa. Preferiram grillanje na otvorenom, na drva i drveni ugljen koji se može pronaći kod još nekoliko obitelji u Slavoniji“, kazao je.

Vjeran je tradiciji pa su tako među njegovim favoritima su slavonska kobasica, podimljeni svinjski file u tanko narezanom carskom mesu i svinjski vrat.

 

Možda vas zanima... Od tavice do dvorišta - kako grilati u kući, a kako na otvorenome Špajza

 

Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.