Naša prva asocijacija na grill u istočnim krajevima zemlje je šaran na rašljama, ali iz razgovora s chefom Đukićem jasno nam je kako je svinjetina ipak favorit. Nije ni čudo, jer u pitanju su specijaliteti poput svinjske pisanica umotane u tanko narezano carsko meso, marinirani svinjski vrat i kobasice s dva dima.
„Opće je poznato da su Slavonci i Baranjci vezani uz pripremu hrane na otvorenom. Prvi dodiri s roštiljanjem mesa su vezani uz tradicionalna klanja na seoskim domaćinstvima“, započeo je chef Đukić. Dodaje kako su se nerijetko grillala svinjska jetra, kare, vrat, domaće kobasice, ali i manji komadići mesa nastali tijekom obrade mesa koji su se nabijali na duge drvene štapove. Uz kolinje, obradu mesa i grilanje svježih komada svinjetine uvijek je išla i poneka čašica rakije ili vina.
Crvena paprika je neizostavna namirnica
Grill u Slavoniji i Baranji nezamisliv je i bez jednog od glavnih elemenata njihove gastronomske tradicije općenito – mljevene crvene paprike. „Uz sol i papar, ljudi najčešće kombiniraju crvenu mljevenu papriku s povrćem poput mladog luka, crvenog i bijelog luka, svježe rajčice, paprike i ljute papričice. Marinade koje se dobivaju kombiniraju se s malo ulja i stavljaju na meso te se ono najčešće odležava preko noći“, rekao je chef Đukić.
Vidljiv je i utjecaj Turaka, koji pripremaju fantastično meso na žaru, a ništa im lošiji nisu ni domaći kruh te dodaci poput ajvara, pinđura, turšije i ukiseljenog povrća. Sve se nabrojeno često nalazi na Stolovima Baranjaca i Slavonaca uz meso s grilla.
Kako grilla chef Đukić
Nismo propustili priupitati chefa Đukića kako on grilla i koje komade mesa. „Bitna je dobra vatra, sočan komad mesa i izbjegavanje najčešćeg problema – prepečenog mesa. Preferiram grillanje na otvorenom, na drva i drveni ugljen koji se može pronaći kod još nekoliko obitelji u Slavoniji“, kazao je.
Vjeran je tradiciji pa su tako među njegovim favoritima su slavonska kobasica, podimljeni svinjski file u tanko narezanom carskom mesu i svinjski vrat.