Špajza Online Chill&Grill 2020 u tvom domu 12. svibnja 2020.

U istočnim se krajevima najčešće grilla – svinjetina!

Davor Javorović/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
S Tomicom Đukićem, chefom koji kuha u Hotelu Osijek i koji je pripremao hranu za srebrne Vatrene, popričali smo o tome što se grilla u istočnim krajevima Lijepe naše...

Naša prva asocijacija na grill u istočnim krajevima zemlje je šaran na rašljama, ali iz razgovora s chefom Đukićem jasno nam je kako je svinjetina ipak favorit. Nije ni čudo, jer u pitanju su specijaliteti poput svinjske pisanica umotane u tanko narezano carsko meso, marinirani svinjski vrat i kobasice s dva dima.

„Opće je poznato da su Slavonci i Baranjci vezani uz pripremu hrane na otvorenom. Prvi dodiri s roštiljanjem mesa su vezani uz tradicionalna klanja na seoskim domaćinstvima“, započeo je chef Đukić. Dodaje kako su se nerijetko grillala svinjska jetra, kare, vrat, domaće kobasice, ali i manji komadići mesa nastali tijekom obrade mesa koji su se nabijali na duge drvene štapove. Uz kolinje, obradu mesa i grilanje svježih komada svinjetine uvijek je išla i poneka čašica rakije ili vina.

 

Možda vas zanima... Za ručak grilaj špek i pripremi mekane kruščiće Špajza

 

Crvena paprika je neizostavna namirnica

Grill u Slavoniji i Baranji nezamisliv je i bez jednog od glavnih elemenata njihove gastronomske tradicije općenito – mljevene crvene paprike. „Uz sol i papar, ljudi najčešće kombiniraju crvenu mljevenu papriku s povrćem poput mladog luka, crvenog i bijelog luka, svježe rajčice, paprike i ljute papričice. Marinade koje se dobivaju kombiniraju se s malo ulja i stavljaju na meso te se ono najčešće odležava preko noći“, rekao je chef Đukić.

Vidljiv je i utjecaj Turaka, koji pripremaju fantastično meso na žaru, a ništa im lošiji nisu ni domaći kruh te dodaci poput ajvara, pinđura, turšije i ukiseljenog povrća. Sve se nabrojeno često nalazi na Stolovima Baranjaca i Slavonaca uz meso s grilla.

 | Author: Davor Javorović/Pixsell Davor Javorović/Pixsell

Kako grilla chef Đukić

Nismo propustili priupitati chefa Đukića kako on grilla i koje komade mesa. „Bitna je dobra vatra, sočan komad mesa i izbjegavanje najčešćeg problema – prepečenog mesa. Preferiram grillanje na otvorenom, na drva i drveni ugljen koji se može pronaći kod još nekoliko obitelji u Slavoniji“, kazao je.

Vjeran je tradiciji pa su tako među njegovim favoritima su slavonska kobasica, podimljeni svinjski file u tanko narezanom carskom mesu i svinjski vrat.

 

Možda vas zanima... Od tavice do dvorišta - kako grilati u kući, a kako na otvorenome Špajza

 

Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • marijana1 23:23 14. Svibanj 2020.

    Dobar dan svima, ja se zovem Marija Ivana, samohrana sam majka 3 djece iz Hrvatske i želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 90,000 eura od pouzdanog zajmodavca. Već sam dva puta postao žrtvom prijevare sa ... prikaži još! zajmovima, prije nego što sam upoznao gospodina Davea Thompsona, pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao ga. Zvao sam ovog zajmodavca kontaktirajte putem e-pošte: westlakefinancehome@gmail.com