Špajza 05. listopada 2018.

U Ljubljani održan vrhunski gastronomski projekt Chefs Stage Pop Up

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U organizaciji Hrvatske turističke zajednice, restorana Pelegrini i grupe Kaval, na ekskluzivnoj lokaciji Diners CUBO golf terena Ljubljana u Smledniku održan je vrhunski gastronomski događaj „Chefs’ Stage Pop Up Ljubljana“, koji je na jednom mjestu ugostio deset eminentnih imena slovenske i hrvatske gastronomije

Osnovni cilj projekta je promocija bogate kulinarske baštine i vrhunskih namirnica, ali i vrhunskih vinara te malih lokalnih proizvođača. Tako smo imali čast uživati u po jednom jelu iz bogatog dijapazona poznatih i (nama) nepoznatih kuhara dviju susjednih država. 

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

„Hrvatska turistička zajednica dugi niz godina iznimno uspješno surađuje sa slovenskim kolegama, a potvrda toga je i ovaj vrhunski događaj koji je na jednom mjestu okupio najbolje slovenske i hrvatske gastronomske stručnjake. Riječ je o dvije prijateljske zemlje koje se zajedničkim snagama predstavljaju na dalekim tržištima te sam siguran kako će i ovaj projekt doprinijeti kvaliteti budućih zajedničkih nastupa s naglaskom na promociju vrhunske gastronomije.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Hrvatska ima bogatu i raznovrsnu eno-gastronomsku resursnu osnovu, a to potvrđuju i neki od najprestižnijih svjetskih gastronomskih vodiča poput Michelina i Gault Millaua, koji su prepoznali rad brojnih hrvatskih restorana i chefova dodijelivši im prestižne zvjezdice i uvrstivši ih na svoje stroge i ekskluzivne popise s oznakama i preporukama kvalitete“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, zahvalivši se svim sudionicima na suradnji i prilici za spajanjem dviju odličnih kuhinja, hrvatske i slovenske.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish
Povezivanje, suradnja i promidžba slovenske i hrvatske gastronomije bili su okosnica ovog događaja koji je svim sudionicima osigurao nezaboravan doživljaj i priliku da od majstora kuhinje, vinara i lokalnih proizvođača saznaju sve o vrhunskoj kuhinji.

„Suradnja između Slovenske turističke organizacije i Hrvatske turističke zajednice te naša zajednička promocija na udaljenim tržištima predstavlja jedinstven i odličan primjer uspješne suradnje u turističkoj promociji. Naše zemlje povezuje i zajednički interes u razvoju gastronomske ponude na destinaciji, što je vidljivo i iz aspekta sve veće prepoznatljivosti i ugleda Slovenije kao vrhunske gastronomske destinacije za boutique doživljaje“, poručila je Maja Pak, direktorica Slovenske turističke organizacije, dodavši kako će Slovenija od 8. listopada biti nositelj naziva „Europska gastronomska regija 2021.“.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

U projektu je sudjelovalo pet vrhunskih hrvatskih chefova, Rudolf Štefan, Vjeko Bašić, Marina Gaši, Marko Palfi i Marijo Jurjević, dok su ispred slovenske strane sudjelovali Igor Jagodic, Mojimir Šiftar, Uroš Štefelin, Marko Pavčnik i Luka Košir. Oni su u parovima stvarali vrhunska jela od lokalnih namirnica koja su bila popraćena odabranim vinima iz vinarija Bibich, Roxanich, Ducal, Senjković i Gonc, uz pratnju lokalnih proizvođača, koji su svojom prisutnošću zaokružili priču o vrhunskoj kuhinji.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Svakako treba izdvojiti brudet od hobotnice te sušenog morskog psa i mačke, najprestižnijeg hrvatskog kuhara ove godine, Vjeke Bašića iz murterske Konobe Boba, cipla sa sušenim ježinama Marija Jurjevića iz Lešić Dimitrija iz Korčule, kao i briljantne slovenske specijalitete Trdinku Uroša Štefelina iiz Vile Podvin, i dimljenu pastrvu Marka Pavčnika iz Pavusa. U biti, sve je bilo sjajno...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Događaju je prisustvovala i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i tehnologije Republike Slovenije Eva Štravs Podlogar. Chefs Stage Pop Up događaj osmišljen kao regionalni nastavak međunarodnog kongresa gastronomije i ugostiteljstva „Chefs’ Stage“, koji se po prvi put održao u ožujku ove godine u Šibeniku i koji je okupio 20 najboljih kuhara iz cijeloga svijeta koji su razmjenjivali svoja iskustva, upoznali hrvatsku kulinarsku baštinu i vrhunske namirnice koje Hrvatska nudi.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.