Špajza 09. listopada 2020.

U Splitu smo testirali nagrađivana maslinova ulja!

gastro postao gastro.24sata.hr
Festival Taste the Mediterranean nastavlja s promocijom mediteranskih delikatesa, poput vrhunskih maslinovih ulja.

Masline se više ne smiju držati u moru

Maslinova ulja narodni su lijek i jedan od starih temelja mediteranske kuhinje. Međutim, maslinarstvo je strahovito uznapredovalo uz tehnološke inovacije i dubinsko istraživanje zdravstvenih benefita. Masline se više ne moraju (i ne smiju) držati u moru, već se svakom plodu pridaje pažnja i proizvode se ulja vrhunske kvalitete, s aromama koje odražavaju specifičnu geografsku lokaciju i filozofiju maslinara. 

 | Author:

Drugi (službeni) dan festivala Taste the Mediterranean u Splitu počeo je upravo predavanjem liječnika i maslinara Ivice Vlatkovića, koji nam je u brojkama predstavio benefite maslinova ulja na zdravlje stalnih konzumenata, a potom je pričao i o selekciji Croatian World award winning olive oils.

Suradnja četvero maslinara s priznanjima

Specijalna edicija vrhunskih maslinovih ulja proizašla je iz suradnje četvero maslinara s medaljama i priznanjima. Ova četiri dalmatinska ekstra djevičanska ulja zaslužila su svoje mjesto na prestižnom internacionalnom natjecanju u New Yorku pod nazivom NYIOOC. Riječ je o Fortica blendu Ivice Latkovića, NAI 3.3. Nives i Gorana Morovića, Božić uje Petre i Božidara Balića te Šoltanskom maslinovom ulju Udruge Zlatna Šoltanka.

Plan je selekciju pogurati u vrhunske restorane, a paralelno s tim i kulturu uživanja u kvalitetnom ulju koja je kod nas još uvijek u povojima, unatoč tome što smo se odavno afirmirali kao izvrsni proizvođači maslinovog ulja. Međutim, postoji i izdanje namijenjeno prodaji, za istančana i/ili znatiželjna nepca. 

Mi smo ovom prilikom točali kruh, ali veselimo se pripremi prvog ručka nakon povratka iz Splita!

Portal missGASTRO medijski je pokrovitelj sedmog izdanja festivala Taste the Mediterranean koji traje od 7. do 10. listopada.Pratit ćemo masterclassove i radionice, slušati panele, testirati jela domaćih i stranih chefova i redovito vas izvještavati. Pratite nas i na Instagramu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.