Udruženje ugostitelja Zagreb iznijelo je niz zahtjeva prema gradu Zagrebu i državi, u svrhu rasterećenja i lakšeg funkcioniranja ugostiteljstva. Tako u Udruženju smatraju kako je potrebno prilagoditi kurikulum potrebama tržišta rada te učenicima omogućiti više prakse (model 80/20 u korist praktične nastave po uzoru na austrijski sustav) te bitno smanjiti doprinose za plaće, što bi ugostiteljima olakšalo pronalazak adekvatne radne snage.
Smatraju i kako treba jasno utvrditi razgraničenje ugostiteljske djelatnosti i trgovine te tako eliminirati nelojalnu konkurenciju. Od ostalih zahtjeva prema državi, tu su i priznavanje troškova reprezentacije u stopostotnom obliku te snižavanje PDV-a s 25 na 13% na hranu u ugostiteljstvu.
Konferenciji za medije u sklopu Foruma zagrebačkih ugostitelja prisustvovali su dr. sc. Andrija Mikulić, Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Tonči Glavina, Državni tajnik Ministarstva turizma Dragutin Ranogajec, Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Nela Jurić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo Nela Jurić i Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.
„Na području grada Zagreba u prvih devet mjeseci 2018. najviše su se tražili kuhari (782) i konobari (1493). Činjenica da su upotpunjena tek 272 (35 %) radna mjesta kuhara i 796 (53 %) radnih mjesta konobara govori u prilog sve većeg problema nedostatka radnog kadra. Ako se uskoro ne poduzmu neki konkretni koraci u rješavanju problema radne snage, zatvorit će se sve veći broj ugostiteljskih objekata, što će se odraziti i na turističku ponudu grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske“ – izjavio je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.
Nakon konferencije za medije dodijeljena su priznanja zaslužnima za dugogodišnji doprinos ugostiteljskoj struci, te panel rasprava na temu nedostatka radne snage nakon čega su svi posjetitelji mogli uživati u gastro programu i prezentaciji najboljih ugostitelja grada Zagreba.
Cilj održavanja Foruma zagrebačkih ugostitelja jest promocija hrvatskih autohtonih jela, gastronomske ponude grada Zagreba, ali i medijsko publiciranje problema s kojima se članovi Udruženja zagrebačkih ugostitelja, organizatora Foruma, suočavaju. Na samom kraju Foruma, uzvanici i gosti su isprobali delicije najpoznatijih delicija ugostitelja grada Zagreba, restoranima Mašklin i Lata, Stari Fijaker, Gračanka, RougeMarin, Didov san, Okrugljak, Muzej, Stari Puntijar te slastičarnicama Cukeraj, M & M i Vincek.
Prepuštamo vas da uživate u slikama delicija i veselimo se narednom Forumu!