Špajza 17. svibnja 2016.

Uz sočno voće i ljuto ulje salate nisu dosadne

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Zgnječeni avokado daje kremastu notu salatama, a ocat sa začinskim biljem pruža osvježavajuću aromu

Ocat obogaćen začinskim biljem pruža primamljivu aromu salatama. Napravite ga tako da domaćem ili kupovnom octu dodate začinsko bilje prema želji. Možete oprati svježe listiće bosiljka, majčine dušice ili metvice, rasprostrtiti ih na lim s papirom za pečenje te sušiti na suncu ili niskoj temperaturi u pećnici dok se ne počnu savijati.

 

jabucni | Author: Stockfood foto: Stockfood

Upotrebljavate li vinski, jabučni ili rižin ocat, za aromatiziranje su najpopularniji ružmarin, majčina dušica, kadulja i češnjak. Češnjak oljuštite, operite i osušite te nabodite na drvene štapiće za ražnjiće. Ugurajte štapić s češnjevima češnjaka u bocu i izvadite nakon 24 sata. Ljutinu možete dobiti čili papričicama. Odrežite im vrh, očistite od sjemenki, operite i narežite na trake koje mogu proći kroz grlo boce. Kad bude dovoljno ljuto, procijedite i ulijte u steriliziranu bocu. Kad nam se ponudi više vrsta preljeva, većina nas izabrat će vinaigrette.

Taj tradiciji blizak francuski preljev najčešće se priprema s vinskim octom, uljem, malo senfa, soli, paprom i začinskim biljem prema izboru, a najčešći je izbor peršin. No tom bazičnom receptu možete dodati više začinskog bilja, češnjaka i luka te mu tako obogatiti okus. Ako ne volite vinski, možete ga zamijeniti jabučnim ili nešto slađim balzamičnim octom, a ako vam uopće ne odgovara ocat, salatu možete zakiseliti s nekoliko kapi limunova ili limetina soka.

salata | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Drugi tip preljeva čine oni čija je baza vrhnje ili laganiji jogurt. Taj se tip preljeva najčešće obogaćuje limunovim sokom i nekim začinskim biljem, a koristi se za salate kod kojih želimo postići kremastu strukturu. Ako ste ljubitelji začinskog bilja, pripremite salatni preljev u kojem će oni dominirati.

Od žlice nasjeckana bosiljka, žlice nasjeckana peršina, žlice vrhnja ili jogurta, pola šalice mlaćenice, tri žlice bijeloga balzamičnog octa, žlice nasjeckana korijandra, žlice nasjeckane mente, soli i papra umiješajte biljni preljev koji će dodati okusnu dimenziju više laganijim salatama, na primjer, koromaču. Želite li pak svojoj salati udahnuti dašak Meksika, pripremite preljev od pola zgnječena avokada, žlice nasjeckana svježeg korijandra, soka pola limete, nasjeckana čilija i pola šalice grčkog jogurta. Zelenu salatu prelijte uljem i svježe iscijeđenim narančinim sokom ili zgnječenim zrelim mangom.

 | Author: thinkstock foto: thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.