Špajza 20. ožujka 2019.

Velikih 20 godina malvasije dubrovačke obitelji Crvik

foto: Tonči Plazibat
gastro postao gastro.24sata.hr
Tridesetak bliskih prijatelja i poslovnih partnera okupilo se na vinokušnji u četvrtak, 14. ožujka u hotelu Excelsior. Povod je bio lijepi jubilej obitelji Crvik, odnosno obilježavanje 20. berbe njihove malvasije dubrovačke. Za uzorcima su posegli duboko u svoju arhivu, te nam ovim kušanjem ukazali na izniman potencijal malvasije kroz dugo odležavanje.

Obitelj Crvik vino i vinogradarstvo u svojim genima nosi već četiri generacije. Prije nešto više od 100 godina pradjed Andro gradi svoju prvu “vinicu” u Konavlima, dok druga i treća generacija, sin Rado i unuk Andro nastavljaju proizvodnju te 1958. godine zasađuju vinograd koji i dan danas postoji.

Četvrta generacija, sin Petar 2006. godine upisuje Agronomski fakultet u Zagrebu, donosi inovacije u proizvodnji vina, potiče rebranding vina, te vina osvajaju nagrade i na inozemnim natjecanjima.

 | Author: Tonči Plazibat foto: Tonči Plazibat

Vinokušnja je započela svježom berbom Malvasije Tezoro iz 2018. godine, da bi u prvom krugu dala presjek onih iz 2017., 2015., 2013. i 2011. godine. Već se kod ovih vina pokazala iznenađujuća živost, sjajan organoleptički razvoj i potencijal za daljnjim odležavanjem. Drugi krug išao je od berbe 2010., 2009., 2008., 2007., 2003. sve do najstarije berbe na kušanju, one iz 2001. godine.

 | Author: Tonči Plazibat foto: Tonči Plazibat

A dogodilo se još veće iznenađenje nego kod prethodnog – izvrsna struktura vina, živost i arome usporedive s “velikim” bijelim vinima iz najboljih svjetskih vinorodnih regija. Za kraj kušanja bila je “pretpremijera” malvasije odležane u barrique bačvi iz 2018. godine koja je napravljeno isključivo za ovaj jubilej, te tri berbe (2017., 2016., 2015.) prvog narančastog vina s krajnjeg juga Hrvatske, Malvasije Blasius.

Treba napomenuti da je iznenađenje kod uzvanika najviše izazvala činjenica da se malvasija većinom proizvodi kao svježe, jednogodišnje ili dvogodišnje vino, te zapravo nikad nije praćen njen razvoj kroz tako puno godina. Možemo samo zaključiti da su sudionici ove degustacije bili pravi sretnici, jer zbog vrlo malog broja boca koje su postojale u arhivi, teško da će se ovakva vinokušnja ikada ponoviti.

 | Author: Tonči Plazibat foto: Tonči Plazibat

Jedino što je na kraju preostalo je duboki naklon, zahvala i dugi pljesak obitelji Crvik od strane svih sudionika na ovom nezaboravnom iskustvu i njihovom predanom radu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.