Špajza 07. kolovoza 2014.

Villa Spiza, Split

konoba.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Split Villa Spizu mogli bismo jednostavno nazvati pokaznim primjerom splitske građanske spize, mjesta na kojem ćete se osjećati kao da ste došli nekom Splićaninu (koji dobro kuha) kući na ručak. No, to tako doživljavam ja, ali ja vam nisam iz Splita.

No, znam da se u Villi Spiza vrlo domaće i opušteno osjećaju i mnogi lokalci jer ćete ih redovito sretati. U ovom restoranu osjećat ćete se kao da ste u nečijoj konobi; kameni zidovi, otvorena kuhinja koja se nalazi odmah iza šanka, tako da možete promatrati i njušiti kako se sve priprema. Vlasnice/kuharice neposredne, bez puno pompe. Nadam se da se i stranci mogu snaći u tako netipičnom ambijentu, ali čini mi se da takav šarm uvijek prolazi. WC je u labirintu negdje izvana, iako nemate što ni raditi tamo toliko dugo da vam zatreba.

Jelovnik je kako priliči, ispisan rukom na komadu A4 papira. Znači, svaki dan je drugačiji. Neka jela se zadrže duže, neka se pojave samo tu i tamo. Prema sezoni, prema Pazaru i prema inspiraciji dvaju sestara vlasnica/kuharica. Evo recimo nekoliko najistaknutijih primjera: lešo pas s kaparima, pohane srdele punjene šalšom i slanim inćunima, janjeće pržolice, artičoke s bobom i bižima, mišići u toču, jetrica dolce garbo, pa ribe vake i onake. Prema navedenoj ponudi možete zaključiti da smo bili tamo u kasno proljeće, vjerujem da je ponuda trenutno nešto tanja. S obzirom da su namirnice svježe, izvorne i na vrhuncu sezone, okusi na tanjuru samo su preneseni izravno iz vrta/mora/tora.

Osvrnemo li se na pića, nema velikog izbora, ali opet, i ne treba vam puno više od ovoga. Otvoreno vino kuće (tada je bilo Carić, Hvarsko), par piva, par sokova - da ide uz dnevnu ponudu. Kada su u pitanju deserti, bolje vam je ostaviti mjesta za semifreddo inače ćete se lupati po glavi. Čudo okusa! A kažu da su i ostali "Nadini kolači" čudo. Šteta što ne živim u Splitu.

Pitate li se kolika je cijena te fine hrane - niti jedno jelo nije iznad 100 kn. Dovoljno rečeno. Villa Spizza pomalo podsjeća na legendarnu splitsku konobu Fife, samo je hrana maštovitija, bolja, a i nitko vas ne vrijeđa.

Adresa: Kružićeva 3
Grad: Split
Telefon: 091 152 1249
Radno vrijeme: Pon-sub 9-24h
Kapacitet: 20 -ak mjesta
Omogućeno plaćanje karticama: Ne
Omogućeno parkiralište: Ne

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.