Špajza 29. svibnja 2013.

Vina Laguna, Malvazija 2012

Laguna Malvazija
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Kušajući niz prošlogodišnjih Malvazija tijekom proteklih nekoliko mjeseci nameće se logičan, promotren s odmakom, i jedini moguć zaključak oko generalne ocjene berbe 2012. Riječ je o sličnoj, ali opet dovoljno različitoj berbi od godine prije.

Tako danas na tržištu imamo priličan broj ujednačenih, tek u nijansu različitih, dobrih i ugodnih Malvazija za kratkoročno (iznimno srednjoročno) korištenje. Agrolagunina bazna Malvazija se tako uspješno stopila s ostatkom konkurencije uz napomenu da je ove godine ona prilično visoko pa tako često spominjanu ujednačenost i sličnost treba promatrati kao dokaz konstantnosti i usavršavanja vinara te finog „brušenja“ čitavog kraja i sve jasnijeg stilskog definiranja mlade istarske Malvazije.

Prepoznatljivost, ujednačenost ili uvjetno rečeno ponovljivost su karakteristike koje su posebno cijenjene u vinskom svijetu, kako kod proizvođača (kao dokaz da stvari imaju pod kontrolom) tako i kod potrošača koji svake godine, bez razmišljanja znaju da će dobiti ono što plaćaju. Agrolaguna u cijeloj toj priči ima još jednu prednost pred ostatkom konkurencije, a to su veće količine kojima može opskrbiti i količinski zahtjevnija tržišta.

Ovo se vino u čaši prezentira izraženom zlatno žutom bojom, dok se po stijenkama ubrzano spuštaju sitne sjajne suze – posebno efektno djeluje obasjano sunčanim dnevnim svjetlom. Mirisi proljeća se lagano podižu iznad površine i skupljaju se pri vrhu čaše, odakle lagano odlaze i aromatiziraju prostor. Livadno cijeće, zrelo žuto voće i obilje citrusa u kombinaciji s herbalnom svježinom „dižu“ arome u sferu laganog, prozračnog i lepršajućeg.

Čistih kontura i s neprimjetnim alkoholom te umjerenim kiselinama vino je kao stvoreno za hladno osvježenje i prepuštanje neobveznom trenutku. Ugodni, srednje dugi retrookus s malim ostatkom neprevrelog sladora ostavlja snažan dojam istovremeno ostavljajući na stijenkama usne šupljine mekani premaz. Jasno definirana i stilski prepoznatljiva, a što je najvažnije, široko dostupna bazna Malvazija!

Vrsta: mirno bijelo suho vino
Sorta: Malvazija Istarska
Berba: 2012
Regija: Istra
Proizvođač: Agrolaguna
Najbolje pristaje uz: rižoto s kozicama, namaz od zelenih maslina, za avaturiste: jagode i maslinovo ulje
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: oko 40 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.