Špajza 10. travnja 2013.

Vinska škola

Vinska škola
foto: Vinska škola
gastro postao gastro.24sata.hr
Odlični savjeti za početnike ali i one nešto ambicioznije vinoljupce u knjizi koju ćete s užitkom pročitati i naučiti mnogo korisnih stvari o vinu.

Pitanja o pravilima dobrog ponašanja za vinoljupce, sve se češće postavljaju. Kako najbolje čuvati vino? Iz kakve se čaše najbolje pije? Koliko vino može biti staro? Iskusni vinoljupci su vjerovatno našli odgovor na ta pitanja. No, mnogi od njih žele znati više. Za njih je i napisana ova knjiga. Jens Priewe, autor knjige Vinska škola, pokazuje na koji se način prema vinu trebamo ponašati kako bismo u njemu u potpunosti uživali. Na koji se način sprječava lomljenje čepa? Koji su vadičepi najbolji i zašto je stvaranja mjehurića u crnom vinu nepoželjno, a u bijelom ponekad poželjno? Na prijeko 200 fotografija i ilustracija zorno je prikazano sve što je važno za ophođenje vinom i bocama ili objašnjeno na principu korak po korak.

U vrijeme kada nitko ne bi htio priznati da nešto o vinu ne zna i kad se nudi i objavljuje nekoliko raskošno opremljenih vinskih “škola”, “enciklopedija” i “monografija”, ova je knjiga početnica za svakoga, ali i za ambicioznije. Jedni se njome kao pouzdanim vodičem mogu tek otisnuti u svijet vina, a drugi ispraviti pogrešna te ublažiti uzaludna znanja. A sve što treba znati o vinu o ispravnome ophođenju s vinom odnosno, kako autor kaže, najljepšom namirnicom na svijetu, je - otprilike - miris, okus, čaše, temperatura posluživanja, čuvanje, godišta.

U knjizi ćete naći zanimljive priče o idealnome vinskom podrumu, kako je vino došlo u bocu, o bijelim i crnim te posebnim vinima, otvaranju boce, izvlačenju čepa te disanju vina. Posluživanje vina usredotočeno je na ispravno točenje, talog, zamućenost i mjehuriće, ali i to koliko uopće vina uliti u čaše, kako čuvati bocu, posebice napola punu. Kad je o temperaturi riječ, ne izostaje, dakako, ona prava, zatim rashlađivanje bijeloga i temperiranje i dekantiranje crnoga vina. Koja je prava čaša? I to možete otkriti prije negoli se otputite dublje u svijet vina i njegovih aroma te nenadmašne kušače. Iza toga slijedi priča o odnosu vina i zdravlja s glasovitim francuskim paradoksom, vina i dodataka, skladištenju u kupovini vina, vinu i jelima.

Autor: Jens Priewe
Izdavač: Stanek, 2013.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.