Špajza 15. prosinca 2023.

Viška tradicija sačuvana u vrhunskim buteljama

Viška vinarija Senjanović predstavljena je u Vinskoj srijedi
Viška vinarija Senjanović predstavljena je u Vinskoj srijedi foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
U sklopu Vinske srijede održane u zagrebačkom restoranu Frida, ovaj se tjedan predstavila viška vinarija Senjanović

U zagrebačkom restoranu Frida viška vinarija Senjanović predstavila je u Vinskoj srijedi Marije Vukelić redizajnirane etikete, vina aktualnih berbi, ali i nekih novih berbi koje će tek doći na stolove vinoljubaca. Već poznata po odličnim vugavama i plavcima, nastalih od grožđa s viških pješčanih polja, Senjanovići svoje loze njeguju i vina stvaraju sa strašću, znanjem i dušom – a vinski znalci to prepoznaju i prate ih vjerno već godinama.

U kišnoj zagrebačkoj večeri o toplim viškim vinima – kuču, vugavama i plavcima, govorili su otac i sin, Milan i Ante. Vinar Milan Senjanović ispričao je svoju priču "bijega" iz Splita na otok, gdje je, nakon gradskoga užurbanoga života našao mirniji ritam - kupio zemlju, posadio vinograde i posvetio se vinogradarstvu i vinarstvu zajedno sa suprugom.

 | Author: Julio Frangen Viška vinarija Senjanović predstavljena je u Vinskoj srijedi foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen Viška vinarija Senjanović predstavljena je u Vinskoj srijedi foto: Julio Frangen

Milanov vinski hobi započet 2003. godine ubrzo je prerastao u posao: njegovi vinogradi danas se protežu na 1,5 vlastitih hektara, još toliko hektara je u zakupu, a dio grožđa otkupljuje se od kooperanata pa ukupna proizvodnja godišnje doseže do 20.000 butelja vina.

Senjanovići nastavljaju svoj put obiteljske boutique vinarije s vinima vrhunske kvalitete: u vinograde i podrum polako ali sigurno zakoračio je mlađi sin Ante, po struci arhitekt. Ante s ocem prati razvojni put loze, sazrijevanje grožđa, sudjeluje u berbi i promišlja kako napraviti odlična teroarska vina i u najizazovnijim godinama, kojih će, čini se, prema globalnim smjerovima, biti – sve više.

Ante je autor loga vinarije osmišljenog prema fotografiji oca u polju, a redizajn etikete je izradila dizajnerica Benedetta Agostoni, Talijanka sa zagrebačkom adresom. Ona je, u suradnji s Antom, prilagodila prvobitnu ideju (etiketu) prebacivši je u moderniju i uočljiviju bijelu boju i dodavši u 'slijepom tisku' trs u tipičnom trokrakom viškom uzgojnom obliku – koji, pod dodirom odaje dojam hrapavosti starog drveta loze.

Večer je započela bijelim vinom Kuč 2022. Izvorna je to stara dalmatinska sorta, koje ima najviše na Visu i Hvaru, ali se rijetko vinificirao monosortno. S obzirom na velike prinose, najčešće se spajao s drugim bijelim dalmatinskim sortama, tako da je iznenađenje veće kada se kuša - sam. Iako s poprilično visokim alkoholom (13,5%) vino je pitko, mineralno – i osvježavajuće. Odlično za aperitiv ali i za pratnju ribljim predjelima.

 | Author: Julio Frangen Viška vinarija Senjanović predstavljena je u Vinskoj srijedi foto: Julio Frangen

Nakon kuča, slijedila je moćna viška Vugava 2022., zlatnožute boje, mirisna, voćna, s notama mediteranskoga bilja: posjetitelji su je opisali kao opojno vino, mednih nota, bogatog okusa. Poslužena je uz Fridin tapas od burrate s prženom pistacijom i maslinovim uljem.

Ovom prigodom pretpremijerno je kušana i Vugava 2023., iz inoksa, s već izraženim jakim karakterom i moćnim tijelom (14,5% alkohola!) – na tržištu se očekuje na ljeto 2024. Vugava (ili bugava) može pratiti viške pogače, riblja jela, jake sireve, a Frida je uz nju predložila tapas sa sastojcima komiške pogače (one s rajčicom).

 | Author: Julio Frangen Viška vinarija Senjanović predstavljena je u Vinskoj srijedi - prigodni zalogaji restorana Frida foto: Julio Frangen

Na degustaciji su bila čak tri Plavca Tihe Braće, godišta 2018., 2019., 2020. Degustacija je posložena prema njihovu tijelu i alkoholu (od 14 do 16%.). Uz plavce je kuhinja restorana Frida poslužila ukusne tapase od tune i roastbeefa. Tri plavca definirana su svojim različitim godištima, neki su voćniji, neki džemastiji, u nekim su još izražene arome barrique bačvica gdje odležavaju najmanje godinu dana. "Najmanje tri godine u boci bilo bi idealno", naglašavaju Senjanovići.

Iznenađenje večeri bili su kolači viški cviti zaokruživši slatki teroarski dio viške priče, koja je, ovom prigodom završila za zagrebačku publiku predstavljanje nove web stranice vinarije Senjanović u sklopu koje se nalazi i njihov web shop pa ljubitelji autohtonih vina Senjanović ne moraju brinuti kako ih nabaviti.

 | Author: Julio Frangen Viška vinarija Senjanović predstavljena je u Vinskoj srijedi foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen Viška vinarija Senjanović predstavljena je u Vinskoj srijedi foto: Julio Frangen

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.