U Draganiću, u srcu Hrvatske, ljudi su još od daleke 1264. godine, kao plemeniti i slobodni seljaci, živjeli u skladu s prirodom. Nazivali su ih 'nobiles de Draganich', a jedna od starih draganićkih obitelji je i ona - Rak (stara latinska verzija Raak). Ideju poštivanja prirode obitelj Rak još njeguje, uzgajajući voće na ekološki način na vlastitoj plantaži od pet hektara te radeći bogata voćna vina od visokokvalitetnog biranog voća.
Uzvanici su se najprije upoznali s vinima RAAK, uzbudljivim desertnim i voćnim vinima kakva u Hrvatskoj još nisu rađena. U ponudi imaju jedno rijetko voćno vino koje nije slatko (pa se može slagati uz mnoga jela) – od aronije obogaćene crnim ribizom, te romantično vino od dvije vrste višanja – kontinentalnih i maraske.
Potom je slijedilo uparivanje vina sa sirevima. Prvo se kušalo sir mariniran u RAAK vinu od aronije/crnog ribiza, a onda plavi i kozji sir s domaćim džemom crnog ribiza i bobice aronije s limunovim sokom.
U slatkom dijelu degustacije, kombinirala su se vina sa slasticama Butika torti od vrhunske čokolade i cheesecake te originalne slastice iz Brazila, koje je pripremila Lorena Rak. Za osvježenje poslužen je čuveni brazilski koktel Caipirinha s dodirom vina RAAK, koji je pripremio mladi vlasnik wine bara Luka Elezović nakon čega je počela lagana zabava uz ritmove bossa nove.
Jedan od članova obitelji je Lorena Rak (ranije Silva Pereira), 35-godišnja brazilska pravnica koja je ostavila u Brazilu odvjetničku karijeru i udala se u Draganić. Iako je došla iz grada Salvadora od 3 milijuna stanovnika, lijepo se uklopila u staru hrvatsku općinu s 3.000 stanovnika. ‘Otkad sam došla u Hrvatsku imala sam želju raditi neke specijalne proizvode od eko voća. Kad se toj želji pridodala ljubav svekra i supruga prema crvenim vinima, nastao je jedan partnerski trio’, kaže Lorena.
'Većina ljudi misli da su voćna vina nešto potpuno novo, no ona su se radila još u srednjem vijeku, od višanja, ribizla i još nekoliko vrsta voća. Konkretno, upravo u Draganiću, naša stara baka nam je kazivala kako se sjeća, kad je bila djevojčica, da su između dva svjetska rata mještani radili vina od jabuke', napominje Boris Rak iz Vinarije RAAK.
Prisutni su na tržištu od Varaždina do Dubrovnika i u nekoliko internet trgovina, i prva su voćna vinarija koja plasira vina u ugostiteljstvo i turizam. U narednom periodu planiraju proširiti proizvodnju voća i vina, a cilj je proizvesti još nekoliko fantastičnih voćnih vina kakva u Hrvatskoj i Europi još nisu rađena.