Špajza 22. kolovoza 2013.

Volarević, Plavac Mali Syrtis 2011

Plavac mali Syrtis
gastro postao gastro.24sata.hr
U vrlo toploj 2011. godini, grožđe iz mladih nasada obitelji Volarević zorom je preseljeno u podrum tijekom druge polovice rujna odnosno početkom listopada što je uz minimalne intervencije tijekom fermentacije rezultiralo s čak i za Plavce južnih vinogorja visokih 16% alkohola koji su na sreću iznenađujuće slabo primjetni.

S obzirom na prevladavajuće klimatske prilike zadnje dvije godine slični rezultati mogu se očekivati i u sljedećim berbama. Ovaj je primjerak u čaši izuzetno kompaktan s vrlo gustom i dubokom rubin bojom i masivnim suzama po stijenkama čaše. Stampedo aroma iz čaše predvođen je slatkim začinima u rasponu od kremastih mirisa rogača preko klinčiča do muškatnog oraščića.

Voćni dio zastupljen je slatkim, zapečenim šljivama i tamnim višnjama uz svježinu kupine, korice naranče i metvice. Gustoća mirisa sakrila je isparavajući alkohol koji je primjetan tek kroz određeni hladeći efekt. Očekivao sam umrtvljeni nos, a dobio lepezu živih i poletnih aroma. Ako su se negdje morali snažnije istaknuti viši alkoholi dobro da je to uglavnom na vrhu jezika gdje sinergijski efekti voća i alkohola prućaju izuzetnu slast i ugodu. Gutljajem stvari dolaze na svoje mjesto kada sitnogranulirani pjeskoviti tanini preuzimaju glavnu riječ ravnomjerno se raspoređujući i oblažući usnu šupljinu zadržavajući se u ustima dugo po ispijanju kao kombinacija džema i gorke čokolade.

Unatoč obilju tanina odlično se pokazao i pri temperaturi serviranja od 16 ºC. Pozitivno pomaknuti, čvrsti Plavac koji pomalo mijenja osobnu averziju prema mainstream Plavcima visokih alkohola kojima ekstraktnost i čvrsta struktura često nisu dovoljni za postizanje ravnoteže.

Vino za recenzije osigurala vinoteka Vivatina

Vrsta: mirno crno suho vino
Sorta: Plavac Mali
Berba: 2011
Proizvođač: Vinogradi Volarević
Najbolje pristaje uz: srednje pečeni biftek ili ramstek, samostalno za završetak večere (serviran na nešto višoj temperaturi)
Temperatura posluživanja: 16-18 ºC
Cijena: 95-105kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.