Špajza 14. rujna 2018.

Vrijeme je da naučite pravilno skuhati tjesteninu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz nekoliko kratkih savjeta naučite skuhati tjesteninu do savršenosti i jelima izazovite oduševljenje.

Zaista je šteta pokvariti dobar i bogat umak gnjecavom, napuhnutom, nedovoljno kuhanom ili pak slanom tjesteninom. Vrlo je lako pogriješiti pri kuhanju, ali uz naše ćete savjete nadalje servirati izvrsnu al dente tjesteninu.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Sol i voda su ključ uspjeha

Kako bi tjestenina bila al dente, odnosno čvrsta, ali ne i tvrda, trebate pratiti nekoliko jednostavnih pravila. Najprije pripremite veliku posudu jer će vam trebati i poveća količina vode. Vjerujemo da to dosad niste čuli, ali volumen vode bi trebao biti čak deset puta veći od težine suhe tjestenine koju planirate skuhati. Da pojednostavimo, za 400 g tjestenine trebat će vam četiri litre vode i jedna jušna žlica soli.

Nemojte brinuti zbog naizgled velike količine soli. Vrlo malen postotak će tjestenina upiti, a ostatak je osiguranje da će se tjestenina ravnomjerno skuhati, bez obzira na oblik. Obavezno posolite prije no što voda zavrije i bit ćete na dobrom putu da poslužite jelo s vrhunskom al dente tjesteninom – lako probavljivom i nižeg glikemijskog indeksa u odnosu na prekuhanu. 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Dvije najčešće pogreške

Upozoravamo vas unaprijed da vam ništa osim vode i soli nije potrebno! Zasigurno ste čuli da neki dodaju ulje kako bi spriječili sljepljivanje tjestenine, no to je velika zabluda. Jedino što sprječava da se vaše jelo ne pretvori u neuglednu grudu je upotreba visokokvalitetne tjestenine te praćenje ovih nekoliko univerzalnih pravila kuhanja. Osim ulja, kobno bi moglo biti i ispiranje, pa svakako izbacite tu lošu naviku.

Druga je neoprostiva greška bacanje vode od kuhanja jer je idealna za zgušnjavanje različitih umaka. Tjesteninu nikad nemojte do kraja procijediti, a po potrebi sačuvajte i šalicu famozne vode i u nekoliko sekundi vaš umak učinite još kremastijim. 

 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

 

Što je najbitnije?

Spomenuli smo već nekoliko puta u tekstu, ali vrijedi još jednom naglasiti kako je preduvjet za ukusnu „al dente“ tjesteninu zapravo kvalitetan proizvod. Sve vaše potrebe može zadovoljiti Marodi tjestenina s durum pšenicom. Držite se naših savjeta, jasno označenog vremena kuhanja na prednjoj strani Marodi pakiranja i uspjeh vam je zagarantiran.

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.