Zaista je šteta pokvariti dobar i bogat umak gnjecavom, napuhnutom, nedovoljno kuhanom ili pak slanom tjesteninom. Vrlo je lako pogriješiti pri kuhanju, ali uz naše ćete savjete nadalje servirati izvrsnu al dente tjesteninu.
Sol i voda su ključ uspjeha
Kako bi tjestenina bila al dente, odnosno čvrsta, ali ne i tvrda, trebate pratiti nekoliko jednostavnih pravila. Najprije pripremite veliku posudu jer će vam trebati i poveća količina vode. Vjerujemo da to dosad niste čuli, ali volumen vode bi trebao biti čak deset puta veći od težine suhe tjestenine koju planirate skuhati. Da pojednostavimo, za 400 g tjestenine trebat će vam četiri litre vode i jedna jušna žlica soli.
Nemojte brinuti zbog naizgled velike količine soli. Vrlo malen postotak će tjestenina upiti, a ostatak je osiguranje da će se tjestenina ravnomjerno skuhati, bez obzira na oblik. Obavezno posolite prije no što voda zavrije i bit ćete na dobrom putu da poslužite jelo s vrhunskom al dente tjesteninom – lako probavljivom i nižeg glikemijskog indeksa u odnosu na prekuhanu.
Dvije najčešće pogreške
Upozoravamo vas unaprijed da vam ništa osim vode i soli nije potrebno! Zasigurno ste čuli da neki dodaju ulje kako bi spriječili sljepljivanje tjestenine, no to je velika zabluda. Jedino što sprječava da se vaše jelo ne pretvori u neuglednu grudu je upotreba visokokvalitetne tjestenine te praćenje ovih nekoliko univerzalnih pravila kuhanja. Osim ulja, kobno bi moglo biti i ispiranje, pa svakako izbacite tu lošu naviku.
Druga je neoprostiva greška bacanje vode od kuhanja jer je idealna za zgušnjavanje različitih umaka. Tjesteninu nikad nemojte do kraja procijediti, a po potrebi sačuvajte i šalicu famozne vode i u nekoliko sekundi vaš umak učinite još kremastijim.
Što je najbitnije?
Spomenuli smo već nekoliko puta u tekstu, ali vrijedi još jednom naglasiti kako je preduvjet za ukusnu „al dente“ tjesteninu zapravo kvalitetan proizvod. Sve vaše potrebe može zadovoljiti Marodi tjestenina s durum pšenicom. Držite se naših savjeta, jasno označenog vremena kuhanja na prednjoj strani Marodi pakiranja i uspjeh vam je zagarantiran.