Špajza 26. ožujka 2019.

Daruvarski craft: U čemu leži tajna vrhunskog piva?

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Poznato je kako se pivo zbog svog sastava i nutritivnih vrijednosti naziva još i tekućom hranom, a mnoga su istraživanja do sada pokazala da, zahvaljujući vitaminima B kompleksa, pivo kožu čini ljepšom i zategnutijom, te uz sve to čuva srce, opušta i uklanja stres.

Craft je nedvojbeno unaprijedio kulturu ispijanja piva. Otkrivanje novih okusa i aroma, te istinsko i umjereno uživanje u njima, može imati niz pozitivnih učinaka. Stoga i ne čudi da craft piva danas imaju kultni status – pomodna su i obožavana, punog okusa i aroma, proizvedena od biranih sastojaka.

Pivovara Daruvar najveća je po proizvodnji zanatskog piva u Hrvatskoj. Svoju proizvodnju temelji na tradicionalnom načinu proizvodnje, na prirodnoj mekoj izvorskoj vodi s obronaka parka prirode Papuk te kvalitetnim hrvatskim sirovinama, bez aditiva i konzervansa. Njezin poznati brend craft piva naziva 5th Element u stalnoj je ekspanziji. Kreativnost, predanost i inovativnost ključni su za uspjeh ovog crafta. No, to je ujedno i pivo koje iza sebe ima i priču.

 

 | Author: Promo foto: Promo

Pivo i ljubav – idealan spoj za vrhunski craft!

Slad, hmelj, voda i kvasac, četiri osnovna sastojka, u 5th Element liniji craft piva predstavljena su kroz četiri elementa: vatru, zemlju, vodu i zrak. Kako bi nastala prava čarolija okusa i besprijekorna receptura, u Pivovari Daruvar dodali su još jedan, a ujedno i najbitniji sastojak - ljubav. Taj presudni, peti element, okosnica je linije craft piva 5 th Element, i predstavlja prije
svega ljubav majstora pivara prema ovom tekućem zlatu.

Daruvarski craft stvoren je s naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i mirisa piva. Izvrsno se sljubljuje s hranom ili se koristi u njenoj pripremi, a zahvaljujući zanimljivim kombinacijama različitih začina pojačava doživljaj prilikom blagovanja.

Provjeri jesi li vatra, zemlja, voda ili zrak!

ABA, prvo pivo iz ove brend linije, osobito vole žene, a i dizajnirano ga je daruvarski majstor pivar imajući na umu upravo žene kao konzumente. ABA je klasik inspiriran vatrom, inače blagog, sladnog okusa nadopunjenog srednje jakom gorčinom te intenzivnom hmeljnom aromom citrusa i poljskog cvijeća, spravljeno u stilu American Blond Ale.

 

 | Author: Promo foto: Promo

LELA je također pivo koje rado biraju žene, ali ne zbog ženskog imena. Prepoznatljivog je slatkog, karamelnog okusa nadopunjenog blagom gorčinom hmelja. Baš kao ponekad i žena, gorko slatka! Jedinstveni spoj dva pivska stila Alea i Lagera daje ovom pivu sve najbolje od oba stila i čini ga laganim kao i element kojim je simboliziran – voda.

IIPA je inspirirana zrakom, a predstavlja ljubav pretočenu u pivo, istinski moćno pivo spravljeno je u stilu Imperial India Pale Ale piva. Karakterizira ga intenzivna hmeljna aroma i gorčina koja vrlo dobro prikriva snagu alkohola. Kao i aroma, bogatog je hmeljnog okusa balansiranog slatkoćom karamela i alkohola.

 

 | Author: Promo foto: Promo

GERWEISS je inspiriran vatrom i zemljom, te predstavlja pivo punog tijela, sladnih, gotovo krušnih aroma s prepoznatljivom notom banane koja potječe od kvasca, smanjenog alkoholnog karaktera, jako karbonizirano i osvježavajuće.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

STOUT 4.2. je pivo izrazito tamne boje, intenzivne arome kave i crne čokolade, upotpunjena gorčinom hmelja i aromom cikorije. Povećani sadržaj alkohola ovog FOREIGN EXTRA STOUTA dobro je balansiran sa sladnim aromama i čini ovo pivo okrepljujućim, osobito kada se dijeli.

VOODOO je pivo koje grije, omamljuje i ostavlja dojam zahvaljujući naglašenoj aromi kave i crne čokolade koja proizlazi iz visokog udjela prženih sladova te dugotrajnog odležavanja na drvenim strugotinama francuskog hrasta.

BONNER je pak svijetlo, dugo odležano pivo s češkim štihom BOHEMIAN PILSNERA, najomiljenijeg pivskog stila.

Odaberi svoj element i uživaj u opojnoj rapsodiji raznih aroma. Više informacija potražite na stranici 5th Elementa te Facebook stranici i Instagram profilu.
 

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.