Špajza Gastro zvijezda 10. studenoga 2018.

Zdravo i slasno nam je pripremila super slastan doručak

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove subote održao se meet up finalista Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelom s kojim su predstavili sebe, pa se tako Helena s bloga Zdravo i slasno koja se natječe u kategoriji Zdrava hrana donijela sezonski doručak: Energentske pločice od čokolade i lješnjaka i neodoljivo hrskavi čips od kelja.

Donosimo vam recepte za energenstke pločice od čokolade i lješnjaka i čips od kelja koje nam je pripremila helana s bloga Zdravo i slasno.

Energetske pločice od čokolade i lješnjaka

Potrebno vam je:

  • 1 šalica lješnjaka
  • 2 šalice indijskih oraščića
  • 20 očišćenih svježih datulja
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice sirovog kakao praha
  • 1 žlica ekstra djevičanskog kokosovog ulja

Priprema:

  1. Lješnjake prepržite na masnom papiru u zagrijanoj pećnici na 210 C oko 12 minuta. Izvadite i ostavite kratko da se ohlade.
  2. Kada su se ohladili, ogulite kožicu s lješnjaka. U multipraktik dodajte orašaste plodove i sameljite do fine smjese brašna. Nakon toga dodajte sve ostale sastojke i miksajte do fine ljepljive smjese.
  3. Uzmite pladanj i obložite ga papirom za pečenje. Ravnomjerno nanesite smjesu pa kratko stavite u zamrzivač da se stisne.
  4. Nakon što se smjesa stisnula narežite na željenje oblike

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

.
Neodoljivi hrskavi čips od kelja

Potrebno vam je: 

  • 1 1/2 šalica natopljenih indijskih oraščića
  • 1 šalica natopljenih suhih rajčica
  • 2 mala režnja češnjaka
  • 1 žličica himalajske soli
  • 1 sok limuna
  • 1 žličica ružmarina
  • 1/2 žličice crvene paprike

Priprema:

  1. Kelj dobro oprati, očistiti od peteljki u sredini, peteljke baciti, a ostatak narezati na polovice ili četvrtine te ostaviti da se dobro osuši.
  2. Pripremiti umak. U blenderu pomiješati suhe rajčice s vodom u kojoj su se namakale i miješati do fine kremaste smjese.
  3. Smjesu prebaciti u zdjelu,a u blender stavite natopljene indijske oraščiće  s malo vode i miješajte do fine kremaste smjese. Dodati smjesu rajčica i začine te sok od limuna i sve dobro pomiješati.
  4. Dobivenom smjesom preliti kelj, i dobro miješati, smjesu rukama utrljavati u svaki list kelja da se što bolje upije.Kada ste završili staviti na list dehidratora i dehidrirati na 40 stupnjeva oko 12 sata ili dok ne bude hrskavo.
  5. Dobiveni čips staviti u hermetički zatvorenu posudu.

Ovdje možete glasati za Zdravo i slasno.

Uživajte u neodoljivom čipsu. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.