gastro postao
Ove subote održao se meet up finalista Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelom s kojim su predstavili sebe, pa se tako Helena s bloga Zdravo i slasno koja se natječe u kategoriji Zdrava hrana donijela sezonski doručak: Energentske pločice od čokolade i lješnjaka i neodoljivo hrskavi čips od kelja.
Donosimo vam recepte za energenstke pločice od čokolade i lješnjaka i čips od kelja koje nam je pripremila helana s bloga Zdravo i slasno.
Energetske pločice od čokolade i lješnjaka
Potrebno vam je:
- 1 šalica lješnjaka
- 2 šalice indijskih oraščića
- 20 očišćenih svježih datulja
- 2 žlice meda
- 3 žlice sirovog kakao praha
- 1 žlica ekstra djevičanskog kokosovog ulja
Priprema:
- Lješnjake prepržite na masnom papiru u zagrijanoj pećnici na 210 C oko 12 minuta. Izvadite i ostavite kratko da se ohlade.
- Kada su se ohladili, ogulite kožicu s lješnjaka. U multipraktik dodajte orašaste plodove i sameljite do fine smjese brašna. Nakon toga dodajte sve ostale sastojke i miksajte do fine ljepljive smjese.
- Uzmite pladanj i obložite ga papirom za pečenje. Ravnomjerno nanesite smjesu pa kratko stavite u zamrzivač da se stisne.
- Nakon što se smjesa stisnula narežite na željenje oblike
.
Neodoljivi hrskavi čips od kelja
Potrebno vam je:
- 1 1/2 šalica natopljenih indijskih oraščića
- 1 šalica natopljenih suhih rajčica
- 2 mala režnja češnjaka
- 1 žličica himalajske soli
- 1 sok limuna
- 1 žličica ružmarina
- 1/2 žličice crvene paprike
Priprema:
- Kelj dobro oprati, očistiti od peteljki u sredini, peteljke baciti, a ostatak narezati na polovice ili četvrtine te ostaviti da se dobro osuši.
- Pripremiti umak. U blenderu pomiješati suhe rajčice s vodom u kojoj su se namakale i miješati do fine kremaste smjese.
- Smjesu prebaciti u zdjelu,a u blender stavite natopljene indijske oraščiće s malo vode i miješajte do fine kremaste smjese. Dodati smjesu rajčica i začine te sok od limuna i sve dobro pomiješati.
- Dobivenom smjesom preliti kelj, i dobro miješati, smjesu rukama utrljavati u svaki list kelja da se što bolje upije.Kada ste završili staviti na list dehidratora i dehidrirati na 40 stupnjeva oko 12 sata ili dok ne bude hrskavo.
- Dobiveni čips staviti u hermetički zatvorenu posudu.
Ovdje možete glasati za Zdravo i slasno.
Uživajte u neodoljivom čipsu.