“Blog Zelenarium.com pokrenula sam prije gotovo 10 godina iz dva razloga. Prvo, darovala sam si ga za 40. rođendan i činilo mi se užasno fora samoj sebi pokloniti tako nešto posebno za okrugli rođendan. Drugo, htjela sam imati svoju online kuharicu s receptima pa, kad me ljudi pitaju da im dam recept za nešto jako fino što su probali, da im jednostavno proslijedim link. U tom trenutku nisam ni sanjala da će Zelenarium postati moj novi život i razlog zbog kojeg sam ostavila menadžersku profesiju u svijetu financija. Instagram profil sam otvorila s namjerom da bude na engleskom jeziku. Ali sam se nekako putem opet vratila domaćoj publici", objašnjava nam autorica Zlenariuma, bloga i Instagram profila koji obožavaju svi ljubitelji sirove hrane.
Prvi recept koji je Tina objavila bio je za sirove špagete od tikvica u bijelom krem umaku s koprom. Kaže kako to nije njezin autorski recept, ali ga je preoblikovala na svoj način. Inače, njezini ukućani najviše vole njezine salate i deserte, a pratitelji bloga jako vole slane sirove recepte za ručkove, smoothieje i deserte.
Eksperimentiranje s dehidriranjem
Iskreno nam priznaje kako je broj pratitelja nije iznenadio jer je od početka sadržaj kreirala s puno ljubavi i strasti. “No, u jednu ruku me je i iznenadio, najviše zato što pišem o uskoj temi, koja se odnosi samo na sirovu biljnu prehranu. No, nakon sad već gotovo 10 godina, mogu reći da je zanimanje toliko veliko zato što su ljudi jednostavno umorni od teško probavljive hrane koja im donosi disbalanse i na tijelu i u tijelu. Zapravo, umorili su se biti umorni”, objašnjava Tina.
Sebi za gušt najradije voli eksperimentirati s dehidriranjem kao tehnikom, koja zahtijeva malo više vremena. Pa su to razne varijacije dehidriranih palačinki, tortilja, krekera, kruhova, čipseva… Sve samo od voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki i gljiva.
Što se tiče snimanje za Gastro zvijezdu, najviše je veseli što je dobila priliku prenijeti pratiteljima ljubav prema hrani koja se ne obrađuje termički te ukloniti mitove da je biljna prehrana dosadna, neukusna, skupa i komplicirana.
Tina u kuhinji nikako ne može bez voća jer ga priprema baš svaki dan, a na pitanje koji je to recept koji bi svatko trebao znati napraviti odgovara ‘dobar dressing za salatu’.
Svoju kuhinju opisuje kao svježu, šarenu, laganu i atipičnu.
Promjenom prehrane do boljeg zdravlja i kvalitete života
Kao najdraži trenutak u blogerskoj karijeri izdvaja sljedeće: “Najdraže su mi poruke kojima ljudi zahvaljuju na kompletno promijenjenim životima i kvaliteti života, nestanku raznih fizičkih i psihičkih smetnji koje su imali prije, poslanim nalazima, slikama prije i poslije... I sve to zahvaljujući jednostavnim i malim koracima promjene prehrane, s kojima su započeli."
Uz to, Tina, izdvaja i prošlogodišnji intervju s 12-godišnjom Amom, kao gošćom, u sklopu jednog od njezinih izazova.
"Ama je mlada, ali vrlo osviještena duša, veganka, koja je prenijela snažnu etičku i ekološku poruku svima nama koji smo se rodili prije, ali i onima koji su se rodili nakon nje. Ona, ali i sva djeca planete Zemlje su moja vječna inspiracija i podsjetnik da su moj blog i moj rad podrška u dizanju svijesti o tome koliko svatko od nas promjenom svojih prehrambenih navika (svatko u svojoj mjeri i obimu), tj. smanjenju konzumiranja namirnica koje doprinose zagađenju u najvećoj mjeri, možemo doprinijeti tome da ova naša predivna planeta ostane predivna za život i našoj djeci i budućim pokoljenjima", s ponosom zaključuje naša sugovornica.
Tinu Uglješić i njezin Zelenarium možeš podržati svojim glasom ovdje!