30. lipnja 2016.

Stigle su omiljene borovnice, a evo razloga zašto ih trebate obožavati

Borovnice
gastro postao gastro.24sata.hr
Za razliku od malina, jagoda i kupina, borovnice imaju duži vijek trajanja i najmanje su kvarljive od svog bobičastog voća

Magličasta površina na tamno plavim bobicama, znak je da su svježe, a u hladnjaku mogu stajati i dva tjedna. Stavite ih neoprane, samo odstranite zgnječene i nezdrave bobice. Ukoliko su svježe, bobice će se kad ih potresete slobodno kotrljati. Višak bobica možete zamrznuti, tako da ih rasporedite na podmetač. Kad se na njemu zamrznu, premjestite ih u vrećice ili posude za zamrzavanje. Zamrznute možete čuvati i do godinu dana. Osim što su odličan izvor vitamina C, te bogate drugim mineralima, bogate su antioksidansima.

Plave bobice posebno su ukusne svježe u voćnim salatama, sladoledima i želeima, desertnim kremama u čaši, a sočne u biskvitnim tijestima. Prije nego što ih stavljate u smjesu za biskvit, obložite ih s malo brašna ili škroba, kako bi bile teže i ravnomjerno se rasporedile i 'utonule' u biskvit. Kraljevski su 'nakit' s ostalim bobičastim voćem na tortama, a njihova ljubičasta boja idealna je za pripremu cheesecakea i krema od bijele čokolade. Pasirane i kuhane u slatkom umaku mogu se miješati sa sladoledom ili biti baza za pripremu drugih ledenih slastica, sorbeta i voćnih jogurta.

Borovnice4 | Author: Volim borovnice foto: Volim borovnice

Umak od borovnica zbog svog osvježavajućeg, aromatičnog i kiselkastog okusa poslužuje se i u slanim jelima, uglavnom kod pripreme divljači. Prešane se mogu pripremiti u pripremi sirupa, sokova, likera i vina. Možete ih sušiti i miješati sa žitnim pahuljicama, pripremiti domaće energetske pločice od orašastog voća ili koristiti za pripremu čaja. Dobre su za pripremu slatkih peciva od lisnatog i dizanog tijesta, pa ih rasporedite po razvaljanom tijestu kod pripreme slatkih cimet pužića.

Za sušenje je dovoljno tri dana na suncu, a jedan u hladu. Posložite ih u jednom sloju na mrežastu rešetku ili u drvene ravne posude sa šupljikavim dnom. Koristite li pećnicu, sušite ih na temperaturi od 40°C do 60°C, povremeno otvarajući vrata pećnice. Bogate pektinom, borovnice su zahvalne za pripremu džemova, želea, slatkog i umaka kod pripreme slastica. Često se koriste u pripremi slastica od prhkog tijesta, pitama, tartovima i krostatama, a posebno su ukusne u kolačima od sira. Za jačanje organizma pripremite sok bez konzervansa; borovnice zalijte sa sirupom od šećera i vode. Zatvorene staklene boce zagrijavajte u loncu do vrenja i kuhajte oko jedan sat. Ostavite ih neka odstoje tako jedan dan, pa ih pospremite na hladno i tamno mjesto.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.