31. svibnja 2016.

Od kolača do juhe: Neodoljivi recepti s trešnjama

trešnje
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Trešnje su izvrsne u kolačima i tortama, ali odlično će se nadopuniti u umacima za pečenja.

Pri kupnji trešanja birajte one s peteljkom i čvrstom kožicom jer dulje traju. U hladnjaku ih možete čuvati maksimalno pet dana. Budući da svježih trešanja ima samo u svibnju i lipnju, tijekom ostatka godine za ukusne kolače ili umake možete koristiti i trešnje koje ste smrznuli.

Iako se u našim krajevima trešnje koriste uglavnom za kolače, izvrsne su i u umacima za pečenja. Pristaju uz sve vrste pečenog mesa, a od priloga će najbolje "ići" njoki ili kroketi. U Mađarskoj i Francuskoj se prave i juhe od trešanja. Specifičnost mađarske juhe je vino, a francuske krokanti od lješnjaka. U suhim kolačima grožđice možete zamijeniti trešnjama. 

Trešnje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock
  • MAĐARSKA JUHA OD TREŠANJA

Sastojci:

  • 1 kg trešanja
  • 1/2 šalice šećera
  • žlica ekstrakta vanilije
  • 3-5 klinčića
  • žličica cimeta u prahu
  • prstohvat soli
  • 3 žlice brašna
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 2 kriške limuna

Priprema:

  1. Operite trešnje i ostavite da se cijede. Njihov sok, šećer, vaniliju, vodu, klinčiće i cimet zakuhajte s vodom. Trešnje pomiješajte s brašnom i dodajte. Stavite kriške limuna. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte još pet minuta.
  2. Ohladite, izvadite limun i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Ukrasite tučenim šlagom.

Za ljubitelje klasičnih recepata, ovo su naši prijedlozi:

Marmelada od trešanja

Prhka savijača s tršnjama

Kolač od krupice s trešnjama

Sladoledna krema od trešanja i bobičastog voća

Rolana torta s trešnjama

Torta s jagodama u zagrljaju od trešanja

Pjena od trešanja

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.