Pri kupnji trešanja birajte one s peteljkom i čvrstom kožicom jer dulje traju. U hladnjaku ih možete čuvati maksimalno pet dana. Budući da svježih trešanja ima samo u svibnju i lipnju, tijekom ostatka godine za ukusne kolače ili umake možete koristiti i trešnje koje ste smrznuli.
Iako se u našim krajevima trešnje koriste uglavnom za kolače, izvrsne su i u umacima za pečenja. Pristaju uz sve vrste pečenog mesa, a od priloga će najbolje "ići" njoki ili kroketi. U Mađarskoj i Francuskoj se prave i juhe od trešanja. Specifičnost mađarske juhe je vino, a francuske krokanti od lješnjaka. U suhim kolačima grožđice možete zamijeniti trešnjama.
- MAĐARSKA JUHA OD TREŠANJA
Sastojci:
- 1 kg trešanja
- 1/2 šalice šećera
- žlica ekstrakta vanilije
- 3-5 klinčića
- žličica cimeta u prahu
- prstohvat soli
- 3 žlice brašna
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 2 kriške limuna
Priprema:
- Operite trešnje i ostavite da se cijede. Njihov sok, šećer, vaniliju, vodu, klinčiće i cimet zakuhajte s vodom. Trešnje pomiješajte s brašnom i dodajte. Stavite kriške limuna. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte još pet minuta.
- Ohladite, izvadite limun i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Ukrasite tučenim šlagom.
Za ljubitelje klasičnih recepata, ovo su naši prijedlozi:
Sladoledna krema od trešanja i bobičastog voća