gastro postao
Ako umjesto trešanja rabite neko drugo voće, kušajte umak pa prema želji dodajte više šećera, cimet ili vaniliju
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 962
Potrebno vam je
- 1000 g trešnje
- 300 g pšenično brašno, bijelo
- 150 g maslac, neslani
- 260 g šećer, kristal
- 2 kom jaje kokošje
- 1 prstohvat sol
- voda
Priprema
- Trešnje operite i očistite od peteljki i koštica. Stavite ih u plitki i širi lonac te dodajte 200 g šećera i malo maslaca. Kuhajte na sasvim laganoj vatri 20-ak minuta. Ako nemate trešanja, možete koristiti višnje ili neko drugo sezonsko voće.
- U drugoj posudi izmiješajte brašno, 60 g šećera, prstohvat soli te maslac koji ste ostavili da omekša.
- Sve izradite prstima miješajući te dodajte jaja koja ste umutili pjenjačem te sasvim malo hladne vode, tek toliko da tijesto postane podatno i da ga oblikujete u kuglu.
- Omotajte plastičnom folijom i ostavite jedan sat u hladnjaku. Razvaljajte tijesto u plohu debelu oko pola centimetra.
- Prepolovite je nožem. Na jednu polovicu stavite trešnje koje su se skuhale i reducirale u gusti umak. Zarolajte. Isto ponovite s drugom polovicom tijesta.
- Premažite ih rastopljenim maslacem i pecite 35 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.
Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši