15. lipnja 2016.

Tri nijanse luka

luk
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Luk kao podloga, dodatak ili prilog u tri nijanse. Otkrivamo koju vrstu luka je najbolje koristiti za sirovu pripremu, koja vrsta se najbolje slaže s jajima, a koja vrsta luka voli sve namirnice.

Ljubičasti luk nešto je drugačijeg okusa od crvenog luka pa je idealan kada se koristi sirov. Pogodan je za sirove umake od primjerice, avokada, kiseljenje povrća, salate i sendviče.

Crveni luk najzastupljeniji je u kuhinji. Koristi se još i naziv žuti luk, a odličan je izbor za gotovo sve. Od juha i gulaša do pripreme mesa, umaka, povrća, pa čak i sam. Kuhajte ga, pecite, pirjajte, karamelizirajte i pržite. Slaže se sa svime i gotovo nikada nije pogrešan odabir.

Šalote ćete najprije prepoznati po manjem i duguljastom obliku. Ovu vrstu luka najbolje je koristiti za razne kisele pripravke, dobro se slaže s jajima i odličan je odabir za posipanje drugih jela. Pomiješajte ga s češnjakom, limunom i peršinom, pospite svježu rajčicu i papriku i dobivate ukusnu povrtnu salatu. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.