Ljubičasti luk nešto je drugačijeg okusa od crvenog luka pa je idealan kada se koristi sirov. Pogodan je za sirove umake od primjerice, avokada, kiseljenje povrća, salate i sendviče.
Crveni luk najzastupljeniji je u kuhinji. Koristi se još i naziv žuti luk, a odličan je izbor za gotovo sve. Od juha i gulaša do pripreme mesa, umaka, povrća, pa čak i sam. Kuhajte ga, pecite, pirjajte, karamelizirajte i pržite. Slaže se sa svime i gotovo nikada nije pogrešan odabir.
Šalote ćete najprije prepoznati po manjem i duguljastom obliku. Ovu vrstu luka najbolje je koristiti za razne kisele pripravke, dobro se slaže s jajima i odličan je odabir za posipanje drugih jela. Pomiješajte ga s češnjakom, limunom i peršinom, pospite svježu rajčicu i papriku i dobivate ukusnu povrtnu salatu.