Karamelizacija luka vrlo je jednostavan postupak. Izrezani luk samo treba lagano pirjati kako bi se karamelizirali šećeri prirodno prisutni u luku, a dodatak smeđeg šećera i balzamičnog octa potpomaže cijeli proces.
Za pripremu manje količine karameliziranog luka koja će dostajati za jedan obiteljski obrok trebat će vam 2-3 velika luka i 3 glavice ljutike, prstohvat soli, 2-3 žlice maslinovog ulja, 2 žličice smeđeg šećera, 2 žličice balzamičnog octa i po želji malo timijana. U početku treba zagrijati ulje na laganoj vatri i dodati izrezani luk i ljutiku na toplo ulje. Pustiti da se kratko pirja i potom posoliti. Luk treba pirjati polagano, stalno na najlaganijoj vatri, 20 minuta, povremeno miješajući kako se ne bi zalijepio za tavu ili izgorio. Kada luk omekša i dobije zlatnu boju dodajte šećer i potom balzamični ocat i tako pokrenite proces karamelizacije. Pirjajte sve skupa još 10 minuta, povremeno miješajući. Ako želite, pod kraj dodajte malo timijana. Na kraju smjesa treba biti ljepljiva i tamna.
Tako pripremljen luk možete upotrijebiti odmah. Možete ga i dalje termički obrađivati dodate li ga mesu koje se peče u pećnici ili na roštilju te raznim mesnim umacima i gulašu. Možete ga i čuvati i u staklenci, u hladnjaku i koristiti kao dodatak raznim jelima. Iako se najčešće koristi uz pečeno meso, pristaje i uz povrće s grilla, uz platu sa sirevima ili kao namaz na kruh. Pravi šmekeri dodat će ga na toast s tatarskim biftekom.Gastro trik