17. srpnja 2015.

U urbanim vrtovima traži se gredica više

urbani-vrt
Borna Filić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Dani kada se u gradovima uzgajalo samo cvijeće i ukrasno bilje postali su prošlost.

U urbanim vrtovima diljem Hrvatske danas se ponosno ističu rajčice, paprike i raznovrsne salate. Dio je to društveno korisnog projekta koji je pokrenut 2013. u organizaciji Grada Zagreba, 24sata i Radija Kaj, uz potporu Peveca i Zagrebačke pivovare koji su prepoznali važnost nastanka i razvoja društvenih vrtova u Hrvatskoj. Grad Zagreb je od proljeća 2013. do konca 2014. formirao i uredio čak deset Gradskih vrtova Zagreb u kojima vrtne gredice koristi dvije tisuće Zagrepčana.

Mnogi drugi gradovi prepoznali su važnost urbanog vrtlarenja za dobrosusjedske odnose i povećanje bioraznolikosti u gradskim središtima – prosječni urbani vrt, naime, nije samo zelena površina nego i mjesto gdje se ponovno uspostavlja prirodna ravnoteža, a građani imaju priliku vrtlarenjem poboljšati kućni budžet i opustiti se nakon svakodnevnog stresa.

Varaždinski vrt prvi je hrvatski društveni vrt o kojem od 2012. godine brine udruga Gredica, a Osijek je 2014. osnovao svoje "Osječke urbane vrtove" u kojima surađuje s permakulturnom Udrugom Ospera. Tijekom ove i protekle godine urbane vrtove otvorili su i Velika Gorica, Rijeka, Sisak, Karlovac i Čakovec.

Trenutno se Hrvatska može pohvaliti s dvadesetak gradskih vrtova u kojima više od 3000 obitelji besplatno koristi zemljište. U većini ovih gradova traži se "gredica više" pa većina gradova koji su otvorili prve vrtove sada planira i naredne lokacije. Partnerima projekta u međuvremenu su se pridružili Privredna banka Zagreb, Mesna industrija Ravlić, Samoborka i Eko taxi uz čiju potporu organiziramo edukativne radionice, donacije i vrtne zabave.

Za edukativne radionice zaduženi su stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji su tijekom proteklih godina mnoge korisnike vrtnih parcela i sve zainteresirane posjetitelje, poučili kako kompostirati te zaštititi povrće od bolesti i štetnika te kako pravilno koristiti organska gnojiva jer štetnim kemikalijama u urbane je vrtove pristup zabranjen. Korisnici također dobivaju i besplatne sadnice, dar tvrtke Ecoimpuls.

urbani-vrt | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

Znamo da nema ukusnijeg obroka od onog pripremljenog s povrćem koje je nekoliko trenutaka ranije ubrano iz vlastitog vrta. Povrće tako zadržava sve vitamine i minerale te se štedi energija potrebna za čuvanje u hladnjaku. A ako se uzgaja ekološki, možete biti sigurni u njegovu kvalitetu, a da pritom ne platite paprenu cijenu. Također, dostupni su vam i sastojci koje je katkad teško pronaći u trgovinama, primjerice majčina dušica s aromom limuna i drugi "egzotični" začini" . Na svakoj akciji u Gradskim vrtovima održavamo i radionice "Iz vrta na stol" s poznatim kuharima - edukacije i degustacije. U tome nam pomaže humanitarna udruga Renato-kuhari bez granica čiji se osnivač Branko Ognjenović osobito posvetio posebnim prehrambenim potrebama djece s različitim oboljenjima, a sav prihod odlazi u humanitarne svrhe, za rano otkrivanje srčanih bolesti.

Uz World Masterchef-a Branka Ognjenovića, gastro radionicama često se pridružuje i vrhunski kuhar Marko Živaljić iz Majsecovog mlina, ali i mnoge poznate osobe koje podržavaju ovu hvalevrijednu inicijativu. Tako su na nedavnoj akciji uređenja Gradskog vrta Savica sudjelovale glumica Marija Borić i glazbenica Ivana Kindl koje su i same marljive vrtlarice te grupa Detour čiji članovi ozbiljno razmišljaju o prelasku na vegansku prehranu. Građani su mogli uživati u specijalitetima od ekološki uzgojenih tikvica, koje su dar imanja Eko-Sever, te jelima pripremljenim od povrća ubranog na licu mjesta. Na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića, višak tikvica koje su bogato rodile u Edukativnoj zoni Gradskog vrta Savica mogle su pobrati obitelji s najviše djece.

Aktivnosti projekta Urbani vrtovi nastavljaju se već u rujnu u Zagrebu i Varaždinu, a sljedeće proljeće očekuje se otvorenje Gradskog vrta Split.

Projekt Urbani vrtovi pratite na specijalu 24sata.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.