04. kolovoza 2016.

Vjerujte nam kada kažemo da ljuto spašava od vrućina

Chilli papričica
gastro postao gastro.24sata.hr
Želite li se ohladiti zaboravite na lubenicu, pivo ili sladoled te začinite hranu chillijem ili paprom.

Da je pikantna hrana lijek protiv visokih temperatura, najbolje znaju stanovnici vrućih podneblja koji se od vrućina brane đumbirom, curryjem i ljutim papričicama. Još su američki starosjedioci upotrebljavali kajensku papriku kao začin, a u tropskim se krajevima koristila za obranu od visokih temperatura.

Premda imamo osjećaj da ljuto zagrijava, alkaloid kapsicin stimulira dio mozga zadužen za regulaciju tjelesne temperature, a temperatura tijela se snižava. Ljuta hrana potiče znojenje, čime se tijelo na prirodan način hladi. Upravo se iz tog razloga tijekom velikih ljetnih sparina preporučuje začiniti jela ljutim dodacima kako bi se lakše podnijele visoke temperature. 

Popularnost đumbira slikovito dočarava činjenica da je u to doba bio redovito posluživan na stolovima, uz sol i papar. Oštra i prodorna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, ali zahvaljujući ljekovitim svojstvima sve se češće rabi i kod nas. Najprije ga treba oguliti, a zatim ga, prema potrebi, naribati ili narezati na ploške.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.