Kvalitetna ponuda hrane na zagrebačkom adventskom sajmu zasigurno je značajno pridonijela osvajanju trona najboljeg Adventa u Europi. Možemo reći da je ponuda prilično bogata, a u prvom planu je i ove godine meso. Gotovo svaka kućica nudi kobasice, što i ne iznenađuje jer su kobasice simbol zagrebačkog adventskog ugođaja. S kobasicama je sve počelo, jer pogledamo li unazad nekoliko godina, na zagrebačkim ulicama street food u vrijeme Adventa nije postojao. Početak adventskog street fooda obilježili su šatori koji su uz piće nudili klasične vrste kobasica poput kranjske ili debrecinke u bijelom pecivu koje su i danas prisutne.
No ponuda kobasica je značajno evoluirala, jer osim klasične svinjetine, na štandovima možemo odabrati janjeću ili teleću kobasicu pa čak i kobasice od veprovine ili konjetine. Ono što posebno veseli su brojni prilozi koji se uz kobasicu mogu odabrati, a značajno su se odmakli od kečapa, majoneze i senfa. Radi se o primjerice marmeladi od luka, relishu od sušenih rajčica, ukiseljenih rotkvica i daikona, umaka na bazi currya, chillija, hrena i wasabija te drugih.
U ponudi nažalost nema light varijanta kobasice od primjerice piletine ili puretine, međutim, blagdansko vrijeme nije doba odricanja. Čak i oni posebno oprezni po pitanju prehrane koji paze na liniju mogu si priuštiti pokoju ''kobasu'' istovremeno prakticirajući umjerenost.
Za vegetarijance je ponuda slabija, a nudi se uglavnom falafel, pokoja pita na turski način i krpice sa zeljem. Za one koji su željni ribe, u Kurelčevoj ulici može se pojesti i bakalar. Iako oskudna, ponuda ''zdravijih'' obroka s nogu je ipak prisutna što je za svaku pohvalu, no ima prostora za nadogradnju.
Ostatak pročitajte na portalu Zdrava Krava