18. prosinca 2015.

Zagrebački advent: Najbolje s nogu

Advent
foto: Goran Jakuš
gastro postao gastro.24sata.hr
Naši nutricionisti analizirali su što se nudi od hrane na adventskom sajmu

Kvalitetna ponuda hrane na zagrebačkom adventskom sajmu zasigurno je značajno pridonijela osvajanju trona najboljeg Adventa u Europi. Možemo reći da je ponuda prilično bogata, a u prvom planu je i ove godine meso. Gotovo svaka kućica nudi kobasice, što i ne iznenađuje jer su kobasice simbol zagrebačkog adventskog ugođaja. S kobasicama je sve počelo, jer pogledamo li unazad nekoliko godina, na zagrebačkim ulicama street food u vrijeme Adventa nije postojao. Početak adventskog street fooda obilježili su šatori koji su uz piće nudili klasične vrste kobasica poput kranjske ili debrecinke u bijelom pecivu koje su i danas prisutne. 

No ponuda kobasica je značajno evoluirala, jer osim klasične svinjetine, na štandovima možemo odabrati janjeću ili teleću kobasicu pa čak i kobasice od veprovine ili konjetine. Ono što posebno veseli su brojni prilozi koji se uz kobasicu mogu odabrati, a značajno su se odmakli od kečapa, majoneze i senfa. Radi se o primjerice marmeladi od luka, relishu od sušenih rajčica, ukiseljenih rotkvica i daikona, umaka na bazi currya, chillija, hrena i wasabija te drugih. 

U ponudi nažalost nema light varijanta kobasice od primjerice piletine ili puretine, međutim, blagdansko vrijeme nije doba odricanja. Čak i oni posebno oprezni po pitanju prehrane koji paze na liniju mogu si priuštiti pokoju ''kobasu'' istovremeno prakticirajući umjerenost. 

Za vegetarijance je ponuda slabija, a nudi se uglavnom falafel, pokoja pita na turski način i krpice sa zeljem. Za one koji su željni ribe, u Kurelčevoj ulici može se pojesti i bakalar. Iako oskudna, ponuda ''zdravijih'' obroka s nogu je ipak prisutna što je za svaku pohvalu, no ima prostora za nadogradnju.

Ostatak pročitajte na portalu Zdrava Krava

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.