Kako bi spriječili da priprema jela pođe po zlu donosimo vam 11 najčešćih kulinarskih grešaka koje je bolje spriječiti.
1. Pretrpavanje tave mesom
Svi želimo veliku količinu mesa ispeći u što kraćem vremenu, ali mesu je potrebno više mjesta pa radije ispecite u nekoliko navrata
2. Nedovoljno solite vodu prilikom kuhanja tjestenine
Bez soli vaša tjestenina će biti poprilično bezukusna. Računajte da vam za kilogram tjestenine treba jedna i pol žlica soli.
3. Koristite maslinovo ulje za kuhanje svih jela
Kada razmišljamo koje ulje upotrijebiti kod kuhanja tada valja uzeti u obzir točku dimljenja koja je za svako ulje različita. Točka dimljenja je ona temperatura na kojoj dolazi do vidljivog isparavanja uslijed zagrijavanja i kada dolazi do razlaganja kemijskih spojeva. Kada se ulje zagrijava iznad točke dimljenja uništavaju se okusi iz ulja te se stvaraju kisikovi radikali koji oštećuju ljudske stanice nakon unošenja ili čak i udisanja. Sve što trebate znati o kuhanju s maslinovim uljem saznajte ovdje.
4. Mjerenje suhih sastojaka u mjerici za mokre sastojke
Kada govorimo o pečenju slastica, točne mjere itekako su važne. Za suhe sastojke najbolje koristite vagu, a za mokre pripadajuću mjericu
5. Pečenje prehladnog mesa na vrućoj tavi
Isto vrijedi i za grill ili pećnicu. Prije pečenja, meso kratko ostavite na sobnoj temperaturi prije stavljanja na vruću tavu.
6. Spremanje još tople hrane u hladnjak
Budite sigurni da se vaše jelo dobro ohladilo prije skladištenja u hladnjak.
7. Korištenje tave s neprijanjajućom površinom za sva jela
Tave s neprijanjajućim dnom su odlične za jaja, palačinke ili tost, ali ne i za druga jela. Takve tave ne mogu pružiti dovoljno visoku temperaturu za sve vrste namirnica.
8. Dodavanje češnjaka prerano
Češnjak vrlo brzo zagori, a ukoliko se to dogodi - slobodno ga odmah bacite. Češnjak dodajte kasnije, ili ga kratko i neprestano miješajte.
9. Stavljanje još vlažnih namirnica na vruće ulje
Ako želite brzo prepržiti porvće poput špinata, obavezno ga dobro posušite. Isto postupite i s gljivama.
10. Strpljivo s tek pečenim mesom
Uvijek je bolje pričekati nekoliko minuta prije rezanja netom pečenog mesa kako bi ostalo sočnije.
11. Čuvanje svih namirnica u hladnjaku
Rajčice primjerice više vole toplinu nego hladnoću zbog čega ih je preporučljivo čuvati na sobnoj temperaturi. Pravila čuvanja hrane pročitajte ovdje.