Genijalan recept Davida Skoke za pohane srdele

24Kitchen Pohane srdele s mileramom i vlascem prema receptu chefa Davida Skoke
Chef David Skoko zalaže se za veću popularizaciju sitne plave ribe, poput srdela, te stalno osmišljava nove zanimljive recepte u kojima je srdela glavna zvijezda. I mi imamo jedan iz njegove slasne kolekcije
Vidi originalni članak

Prošli tjedan slavili smo kraj lovostaja na plavu ribu te se već u petak nagradili obilnom porcijom prženih srdela, a u ovoj sitnoj plavoj ribi, povoljnoj i svima dostupnoj, nastavljamo uživati uz nove, zanimljive i maštovite recepte poput ovog koji nam donosi slavni chef David Skoko.

Chef David Skoko, poznat i kao - Ribarev sin, pravi je majstor pripreme ribe. Uvijek je pun novih ideja i recepata te najbolje zna kako u potpunosti iskoristiti namirnicu.

 

tips & tricks David Skoko: Kako ispeći ribu, bez da se presuši

 

Tom idejom vodi se i njegov recept za pohane srdele s mileramom i vlascem koji je svojedobno pokazao u svojoj emisiji 'Stari gušti, nova kužina' na kanalu 24Kitchen. Srdele su i inače njegova omiljena morska namirnica jer su jako ukusne i zdrave, povoljne i ima ih dovoljno za sve.

Zašto ne brendiramo sitnu plavu ribu, imamo je u izobilju?!

O tome je govorio i prošle godine na Weekend Food Festivalu te podigao prašinu, a mnoge i oduševio svojim uporno lokalnim pristupom gastronomiji i korištenju svega što nam more nudi.

"70% konzumirane ribe u Hrvatskoj dolazi izvana.  promoviramo kvarnerske škampe kojih imamo na dnevnoj bazi za jedan malo veći restoran, a sitnu plavu ribu koje imamo u izobilju jednostavno ne brendiramo. Domaćih proizvoda imamo jako malo, a ono malo kvalitetnog proizvoda što imamo, to izvozimo.

 

rasprava o održivosti David Skoko: "U praksi, malo je lokalnog i autohtonog u hrvatskoj gastronomiji"

intervju David Skoko: "Moramo biti autentični i svoji"

 

Recimo, 80% hrvatskog ulova je sitna plava riba. Skoro sva sitna plava riba ide u izvoz. S druge strane, 70% konzumirane ribe u Hrvatskoj dolazi iz uvoza. To je katastrofa i to ne može biti tako. Zašto? To je zbog toga što naše tržište ta srdela ne zanima. Mi smo u stanju brendirati nešto čega nemamo ", iskreno je tada ispričao Skoko.

Kako bismo potaknuli veću konzumaciju srdela, te prefine i svestrane sitne plave ribe, donosimo ti Skokin recept za pohane srdele s mileramom i vlascem.

Pohane srdele s mileramom i vlascem by David Skoko

Sastojci:

  • 800 g svježih srdela
  • 250 g milerama
  • 1 stručak svježeg vlasca
  • 100 g svježeg bosiljka
  • 100 g badema
  • 3 režnja češnjaka
  • 250 g krušnih mrvica
  • 3 jaja
  • 200 g oštrog brašna
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • ulje za prženje

 

hrana s malih ekrana Jednostavni i jako fini riblji recepti Davida Skoke

 

Postupak:

  1. Srdele prvo očistimo tj. skinemo im glavu i utrobe. Potom ih isfiletiramo zarezavši s gornje strane prema dolje. Otvorimo ih kao knjigu. Kosti ćemo sačuvati.
  2. U stolni blender stavimo bosiljak, oguljene bademe, češnjak. Posolimo i popaprimo te dodamo maslinovo ulje.
  3. Otvorene filete srdela napunimo s pola žličice pesta i preklopimo drugim filetom. Jednu po jednu na isti način.
  4. Stavimo grijati ulje.
  5. Umutimo jaja i posolimo. Srdele prvo uvaljamo u brašno pa u jaja pa u mrvice. Ponovimo u jaja i mrvice kako bi dobili double crust.
  6. Srdele pržimo u zagrijanom ulju do zlatne boje. Izvadimo ih i stavimo ocijediti na rešetku.
  7. Malo posolimo kosti i uvaljamo ih u oštro brašno. Prosijemo ih i popržimo u ulju dok ne ishlapi sva tekućina.
  8. U zdjelu u koju ćemo izvaditi kosti stavimo malo kuhinjskog papira koji će upiti višak masnoće.
  9. U zdjelicu stavimo malo milerama.
  10. Nasjeckamo i dodamo malo vlasca.
  11. Posložimo srdele na tanjur i ukrasimo s par listića basilica.
  12. Dodamo i kosti na koje stavimo malo preostalog pesta. Izrežemo i serviramo uz srdelice i komadić limuna.

 

Posjeti Gastro.hr