Vodimo te kroz pripremu domaćeg džema od šljiva

SHUTTERSTOCK Džem od šljiva
Sezona šljiva je na vrhuncu, iskoristi ju i pripremi ukusan džem u kojem ćeš guštati cijelu godinu
Vidi originalni članak

Mekane buhtle, palačinke, pečena divljač - sve su to delicije koje se savršeno nadopunjuju s domaćim džemom od šljiva. Iako postoji cijeli niz kupovnih džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaćeg džema od šljiva koje su nekada pripremale naše mame, bake pa i prabake.

Za kuhanje domaćeg džema ne treba ti mnogo sastojaka, ali ti treba volje i vremena. Najbolje je koristiti što zrelije šljive jer ćeš tako moći smanjiti potrebnu količinu šećera.
 

pripremi kod kuće Džem od marelica - najslađi sastojak brojnih slastica
 

Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki

Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini.

Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice. Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti. 

Domaći džem od šljiva

Sastojci:

Postupak:

  1. Šljive najprije dobro operi pod mlazom vode. Pomoću noža svaku prepolovi, izvadi košticu te ju nareži na što sitnije komadiće. 
  2. Nasjeckane šljive pomiješaj sa šećerom i prebaci u duboku posudu za pečenje koja može ići u pećnicu. 
  3. Posudu sa šljivama stavi na najnižu razinu pećnice te ju poklopi poklopcem ili aluminijskom folijom. Šljive peci 30 minuta na 170 stupnjeva. 
  4. Nakon pola sata ukloni poklopac, šljive promiješaj kuhačom i vrati u pećnicu. Šljive u loncu bez poklopca peci još tri i pol sata na 150 stupnjeva, a vrata pećnice ostavi malo otvorena kako bi višak vlage mogao ispariti. Svakih sat vremena šljive promiješaj.
  5. Kada su se šljive potpuno raspale, džem je gotov. Prebaci ga u vruće staklenke te ih odmah zatvori poklopcem. Džem skladišti na tamnom i hladnom mjestu, a jednom kada ga otvoriš, drži ga u hladnjaku i potroši kroz nekoliko tjedana. 

Iskoristi ljetno voće te pripremi i ove ukusne džemove:

 

čas posla Sačuvaj okuse voća za zimu i napravi zalihu finih džemova samo 5 minuta Brzi džem od malina po receptu Gordona Ramsayja dobro jutro! Doručak iz snova: džem od breskve i đumbira brzo i jednostavno Jer je domaće najbolje: Napravi jednostavan džem od smokava sezonska poslastica Ludo dobro: Džem od borovnica i tamne čokolade

 

Posjeti Gastro.hr